Noua Zeelandă va interzice pe viaţă achiziţia de ţigări pentru următoarele generaţii. Guvernul vrea să elimine fumatul până în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Noua Zeelandă va interzice vânzarea de ţigări pentru generaţiile viitoare, în contextul în care ţara îşi propune să elimine fumatul până în 2025, a anunţat joi guvernul, conform dpa. Este una dintre cele mai dure abordări din lume pentru reducerea deceselor cauzate de fumat. Noua lege urmează să treacă prin procesul legislativ.

Persoanele cu vârsta de până la 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal, a anunţat ministrul asociat al sănătăţii, Ayesha Verrall.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noile generaţii de tineri", a declarat ea.

Oamenii vor putea cumpăra doar produse din tutun cu un nivel foarte scăzut de nicotină şi mai puţine magazine vor putea vinde produse din tutun. Vor fi adoptate, de asemenea, măsuri practice de sprijin pentru fumători, a mai precizat Verrall. 

„Împiedicarea oamenilor să înceapă să fumeze şi sprijinirea celor care fumează pentru a se lăsa înseamnă că acoperim ambele capete ale spectrului", a spus ministrul.

Potrivit noii propuneri de lege, vânzarea de ţigări către persoanele cu vârsta de până la 14 ani va deveni ilegală, iar interdicţia va rămâne în vigoare pentru tot restul vieţii persoanei respective. Aceasta înseamnă că în 2073, unei persoane în vârstă de 60 de ani i se va interzice să cumpere ţigări, în timp ce unei persoane în vârstă de 61 de ani i se va permite să facă acest lucru, explică The Tribune.

Autorităţile sanitare din ţară spun că patru din cinci neozeelandezi care fumează încep să fumeze până la vârsta de 18 ani şi 96% până la vârsta de 25 de ani. Împiedicând o generaţie să se apuce de fumat, acestea speră să evite aproximativ 5.000 de decese care pot fi prevenite în fiecare an.

Noua Zeelandă este deja una dintre cele 17 ţări în care ambalajul simplu al ţigărilor este obligatoriu. De asemenea, ea interzice vânzarea către persoanele sub 18 ani, dar spune că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a-şi atinge obiectivul de a reduce rata naţională a fumatului la adulţi la mai puţin de 5% până în 2025.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite