Noua şi terifianta ameninţare teroristă vine din Africa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terorism Africa

Atenţie, foarte mare atenţie la semnalul venit din Africa, acolo unde s-a coagulat deja o mega-organizaţie a Jihadului islamic, ceea ce înseamnă că este posibil să vedem împlinit unul dintre visele cele mai negre ale experţilor în lupta antiteroristă:

Transferul progresiv, dar foarte rapid, al elementelor de comandă ale ISIS şi Al Qaeda din zonele clasice din Orientul Apropiat înspre acestea ale aliaţilor africani, teritorii considerate mult mai primitoare şi, de regulă, foarte puţin controlabile.

Aceasta este fotografia care a lansat semnale de cod roşu în toate marile servicii de informaţii: stau alături cinci dintre cei mai importanţi şefi jihadişti din Africa, cei care controlează efectiv teritorii ceva mai mari decât Europa, printre aceştia numărându-se tuaregul Iyad Ag Ghaly (Mali), liderul organizaţiei fundamentaliste Ansar Dine (în mijlocul fotografiei, cu un laptop în faţă), Yahya Abu Al-Hammam, emirul regiunii Sahara în cadrul organizaţiei teroriste Al Quaeda din Maghrebul islamic AQMI, predicatorul islamist fundamentalist Amadou Koufa, şeful brigăzii „Macina” al organizaţiei teroriste Ansar Eddine, Al-Hassan Al-Ansari, adjunctul algerianului Mokhtar Belmokhtar în cadrul grupării Al-Mourabitoune, precum şi „judecătorul” Abdalrahman Al-Sanhaji din AQMI.

Terorism Africa

Este momentul în care, în luna martie a acestui an, au anunţat fuzionarea mişcărilor pe care le conduc şi apariţia unei noi entităţi, Grupul de susţinere pentru Islam şi musulmani afiliat la Al Qaeda şi care a depus jurămânul de supunere faţă de marea structură globală imaginată de Osama Bin Laden dar şi faţă de organizaţia talibanilor din Afganistan.

Mizele jocului sunt foarte mari şi cu neaşteptat de multe ramificaţii internaţionale. Prima este, aşa cum a fost dintotdeauna, controlul cât mai strict, prin impunerea terorii, a unor zone cât mai întinse şi, mai precis, asigurarea „închiderii” cât mai ermetice a tuturor punctelor de intrare/ieşire. ceea ce, pentru zona aceasta, are o semnificaţie financiară infinit mai mare decât a avut-o vreodată procedeul aplicat de cei din ISIS sau chiar de talibanii din Afaganistan. Dacă ISIS dorea sigilarea circuitelor pentru a controla traficul cu antichităţi, arme sau persoane, iar talibanii pe cel cu stupefiante, aici traficul este infinit mai complex şi implică un număr cu adevărat uriaş de persoane pentru care acesta este, cel mai adesea, singura sursă de subzistenţă. Iată, la nivelul anului 2015, o hartă a acestor rute de trafic, complet preluate, controlate, mangeriate şi operate de membri ai organizaţiilor teroriste islamiste.

finantare terorism

A doua miză este reprezentată de ameninţarea continuă - transformată foarte adesea în şantaj la scară largă - pe care organizaţiile respective, dispunând de un asemenea control teritorial asigurat de unităţi militarizate foarte bine antrenate şi excelent echipate - o exercită la adresa companiilor multinaţionale sau companiilor aparţinând guvernelor din zonă, de obicei incapabil să asigure ceva mai mult decât apărarea capitalei sau (rareori) a marilor oraşe şi mulţumindu-se să lanseze nişte raiduri cu valoare simbolică împotriva unora dintre bazele sau releele folosite de organizaţiile teroriste.

Iar ceea ce avem acum, această reorganizare a reţelei de organizaţii teroriste într-o singură structură a Jihadului, este un eveniment care trebuie aşezat în contextul marii bătălii care se duce acum pentru controlul Africii şi bogăţiilor sale.

harta resurse africa

O bătălie din care, normal, jihadiştii nu vor să lipsească, mai ales că interesele care încep să fie foarte vizibile în Africa crează un context legat nu numai de luptele pentru supremaţie şi control din Orientul Apropiat şi zona Golfului, dar cu mult mai departe, mai întâi înspre linia Pakistan-Afganistan dar şi cu umbrele implantării americane, ruse, chineze şi al revenirii statelor europene foste coloniale în fostele lor zone de influenţă. Precum odinioară talibanii din Afganistanul anti-sovietic, grupările jihadiste africane au fost susţinute de surse multiple, în primul rând wahhabite, pentru a putea da jos regimurile vechii generaţii de lideri din Magreb şi din zona sud-sahariană. După care, urmând scenariul afgan, lucrurile au scăpat de sub control, iar ultima încercare din serie, explozia Primăverii Arabe, menită să instaureze în regiune o democraţie de tip Pax Americana, a avut efectul contrar. Aşa că asta este harta conflictelor şi cea a zonelor de risc extrem de pe continentul african:

harta riscuri africa
harta africa

Încercări de calmare sau chiar de rezolvare a situaţiei au fost multe şi toate un eşec mai mult sau mai puţin usturător. Formulele alese au fost diverse, de la trupe de „căşti albastre” până la iniţiative ale Organizaţiei Unităţii Africane sau, unilateral, de către unele ţări care au trimis trupe de elită la chemarea disperată a unora dintre guvernele ameninţate de lovituri de stat sau revolte sângeroase pe bază interconfesională şi transformate în războaie civile nemiloase. Se mai încearcă din nou, la iniţiativa Preşedintelui Macron, o revigorare a unei operaţiuni internaţionale lansate în Mali cu ani în urmă (tot la iniţiativa Franţei) denumită acum Operaţiunea Barkhane. În februarie, în urma Declaraţiei de la Bamako, cinci ţări din regiune au decis să lanseze o forţă militară comună de 5000 de oameni având în ajutor cei 4000 de militari francezi din Operaţiunea Barkhane, cu un cartier general stabilit la Sevar, 600 Km nord de Bamako... Susţinerea financiară a operaţiunii al cărei cost este estimat la 400 milioane de euro din care UE va furniza 50 milioane, iar Franţa va aloca 8 milioane de Euro pentru 2017, iar cele 5 ţări africane vor contribui, împreună, cu 10 milioane de Euro. Foarte puţin, dar, deocamdată, atât este posibil deoarece această nouă operaţiune militară chiar dacă a primit pe 21 iunie acordul Consiliului de Securitate, nu are din partea acestuia şi un mandat formal, ceea ce face imposibilă transferarea unei sume de bani din contul ONU. Specific jocului ciudat şi nesigur practicat de Naţiunile Unite... Dar Macron a spus că nu disperă, a anunţat că va cere ajutorul Germaniei, al Băncii Mondiale sau a PNUD, Agenţia ONU pentru dezvoltare.

Cu câteva ore înainte de reuniunea de la Bamako unde se ştia deja că Macron avea să lanseze acest apel la o „Alianţă globală pentru Sahel”, noul mega grup terorist islamic punea pe contul său de mail Internet Telegram o înregistrare video de 16 minute şi 50 de secunde în care apar mai mulţi dintre ostatecii Grupului de susţinere al Islamului şi musulmanilor: românul Iulian Gherguţ (răpit în februarie 2015 în Burkina Faso), Gloria Cecilia Navarez Argoti (răpită în februarie 2017 în Mali), Beatrice Stockly (răpită în aprilie 2017 în Mali), Arthur Kenneth Elliot (răpit împreună cu soţia sa Jocelyn Elliot în Burkina Faso) şi Stephen McGown (răpit în aprilie 2017 în Burkina Faso).

Iniţiativa noii grupării teroriste este analizată drept una extrem de ofensivă menită să precizeze intrarea sa în constelaţia marilor operatori de tip ISIS, căci este evident că e vorba despre o provocare directă lansată Franţei în primul rând, dar şi tuturor statelor din regiune sau organizaţiilor care vor dori să sprijine eventuala noua coaliţie a ţărilor din Sahel. Ceea ce ar putea să presupună că, foarte curând, vom vedea o extensie a atentatelor sau atacurilor militare de sorginte teroristă, unele surse afirmând deja că noua organizaţie primeşte un aflux de luptători din cei care fug acum din Mossul sau care se tem de viitoarele ofensive lansate în Siria şi nu numai de Coaliţia internaţională împotriva terorismului.

Soluţia? Poate, dacă va exista un consens, aceasta va însemna extinderea operaţiunilor militare cu mult dincolo de Orientul Apropiat, adică, de data asta, în zona Maghrebului şi Africii sub-sahariene, Uşor de propus, foarte greu de propus. Numai că, între timp, ameninţarea teroristă a ajuns la nivelul de galaxie” care, în acest moment, a intrat în etapa unor coagulări foarte primejdioase. Iată, pentru informare, galaxia” organizaţiilor şi mişcărilor teroriste islamist-fundamentaliste. Unificarea lor înseamnă apariţia unei noi şi terifiante ameninţări. Deocamdată în Africa. Mâine unde şi sub ce nume?

harta africa
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite