Noua strategie nucleară a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când am intrat în Senat, în 1973,  elaborarea politicii nucleare însemna stăpânirea unor chestiuni oculte, precum stabilitatea nucleară şi teoria descurajării.

Odată cu sfârşitul Războiului Rece şi cu noua relaţie dintre ţara noastră şi Rusia, aceste subiecte nu mai domină, din fericire, discursul public. Astăzi, pericolul războiului nuclear intenţionat a dispărut total, dar ameninţarea nucleară cu care ne confruntăm din partea teroriştilor şi a statelor nenucleare care caută să obţină astfel de arme este mai gravă ca niciodată.

Marţi, preşedintele Obama s-a adresat acestor ameninţări prin planul de reducere a rolului armelor nucleare în strategia de securitate naţională, chiar dacă ne asigurăm că arsenalul nostru rămâne bine apărat şi eficient.

Raţiunea pentru reducerile de 30% prevăzute în noul tratat START este că, datorită avansurilor în capacităţile şi tehnologiile convenţionale, cum ar fi apărarea antirachetă, avem nevoie de mai puţine arme nucleare pentru a ne descuraja adversarii şi a ne proteja aliaţii.

Planul stabileşte şi o politică potrivit căreia SUA nu vor folosi arme nucleare împotriva statelor nenucleare, atât timp cât ele sunt parte a Tratatului de Neproliferare Nucleară. Cele care nu sunt vor fi mai izolate şi mai puţin sigure.

Acest plan va asigura o mai bună strategie de apărare a Americii. La fel şi semnarea noului tratat START. La fel şi summitul de Securitate Nucleară pe care îl va ţine preşedintele săptămâna viitoare - axat pe securizarea materialelor nucleare vulnerabile din întreaga lume în patru ani.

În acelaşi timp, preşedintele e decis să se asigure că armele noastre nucleare rămân în siguranţă şi eficiente. De aceea, a cerut Congresului să mărească finanţarea complexului nostru nuclear cu cinci miliarde de dolari în ultimii cinci ani, ceea ce ne va permite să reînnoim facilităţile nucleare care îmbătrânesc, să recrutăm şi să păstrăm cei mai pregătiţi oameni de ştiinţă şi ingineri de care e nevoie pentru menţinerea arsenalului.

Joe Biden este vicepreşedintele SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite