Noua formulă a terorii fără frontiere: „Legiunea Străină” din Al Qaeda!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
steag sua incendiu teroristi FOTO AFP

O ştire sosită pe surse afirmă că multe dintre serviciile de informaţii sunt din nou în alertă roşie după ce agenţiile federale americane de securitate au confimat că există rapoarte credibile despre prezenţa a trei cetăţeni americani în grupul teroriştilor de la Nairobi.

Alături de cei trei americani convertiţi la Islam, spun aceleaşi rapoarte, se mai află o femeie de naţionalitate britanică, o alta de naţionalitate canadiană, una de naţionalitate finlandeză şi un kenyan. Daily Mirror spune că primul suspect în cazul acestui atac ar fi identificat în persoana tinerei Samnatha Lewthwaite, o britanică ce s-a convertit la Islam, a devenit un personaj-cheie în structurile Al Qaeda, cunoscută sub numele de „Văduva albă”. Lewthwaite este fata unui ofiţer britanic de carieră şi, foarte important, văduva unui atacator sinucigaş din Al Qaeda, Jermaine Linsay, care s-a aruncat în aer pe 7 iulie 2005 cu prilejului atacului coordonat asupra metroului londonez, lăsând în urmă 26 de morţi.

Imediat după asta, Samnatha Lewthwaite s-ar fi refugiat în Somalia şi s-a alăturat reţelei Al Qaeda prin intermediul mişcării Al Shabbab. Sursele afirmă că acum, alături de cel de-al doilea soţ al său, Habib Saleh Ghani (cunoscut în cercul său de prieteni drept „Osama”), sunt acum în fruntea ierarhiei organizaţiei teroriste care afirmă că ar fi în spatele atacului de la Nairobi. Lewthwaite a postat pe un cont de Twitter un poem intitulat Maybe Yannah (Yannah - paradisul Islamic) în care îl omagia pe Aboud Rogo Mohamed (fostul lider al organizaţiei Al Shabaab) ucis în septembrie 2012 în Kenya:

„Deci poate mâine va fi Jannah, mă uit în jurul meu şi văd cât de frumos este Jihadul. Este viu în Kenya, este viu în mine. Respir Jihadul. Acesta este timpul meu”
image

Lewthwaite împreună cu primul său soţ, teroristul sinucigaş Jermaine Linsay

image

AL Shabaab Organizaţia de tineret a Mujahedinilor, este celula Al Qaeda bazată în Somalia, recunoscută formal de Al Qaeda în 2012, cu un efectiv real estimat în mai 2011 de 14.426 de militanţi.

 Nu este o celulă teroristă oarecare deoarece, încă din august 2011, serviciile de informaţii difuzau un buletin de alertă majoră în care se anunţa faptul că activitatea organizaţiei respective cuprinde de fapt două echipe total diferite. Prima, cea compusă din etnici naţionali, este condusă de Mokhtar Ali Zubeyr „Godane”. A doua, cea mai interesantă pentru momentul de acum, este condusă Hassan Dahir Aways, având ambiţia de a crea prima Legiune Străină Al Qaeda, unitate acum pe deplin operaţională, care să adune toţi luptătorii veniţi în covârşitoarea lor majoritate din ţările Occidentale şi de pe continentul nord-american, cei mai mulţi foarte tineri, de origine musulmană sau convertiţi la Islam.

Vă invit, dacă aveţi nervii necesari, să urmăriţi o postare video a acestui grup, difuzată de organismele abilitate tocmai pentru a demonstra metodele de recrutare a cetăţenilor străini, în acest caz a unui tânăr canadian.

Problema este acum cu atât mai gravă cu cât mai multe servicii de informaţi au o analiză comună ce duce la concluzia că evenimentele tragice de la Nairobi sunt prima acţiune de forţă a brigăzii internaţionale constituite de Al Shabaab. Noutatea în modul de operare, foarte semnificativă şi îngijorătoare este că, la Nairobi, se pare că s-a decis încercarea capacităţii operaţionale a unei celule de luptă a brigăzii în condiţiile în care comanda ar deţine-o Lewthwaite...fapt care până acum era de neconceput, regula fiind că cel care trebuia să dea ordinele finale să fie un etnic musulman, de preferinţă din ţara respectivă.

Importantă evoluţie în modul de lucru, deoarece aceasta ar putea da o indicaţie foarte clară asupra capacităţii viitoare de lovire a unei asemenea brigăzi internaţionale operând nu într-o ţară africană, ci într-o zonă din Europa, SUA sau Canada. Este relevant şi locul ales acum, un mall frecventat de numeroasa comunitate de expaţi de la Nairobi, ceea ce, în momentul de pregătire a atacului, le-a asigurat „invizibilitatea”.

Pe de altă parte, din nou, după Siria, Afganistan, Mali, Yemen, apăruse întrebarea: unde se vor duce „luptătorii străini” după încheierea conflictelor? Foarte puţini s-au întors acasă, din ce în ce mai puţini riscă acum acest lucru, după ce au văzut cum autorităţile europene au întins plasele să captureze la sosirea pe aeroport (vezi cazurile din Belgia). Iată, avem acum un răspuns posibil şi foarte credibil, ceea ce, cu siguranţă, va ridica nivelul de alertă în lumea occidentală.

Va fi însă şi suficient? Nu cred, deoarece, în paralel, tot funcţionează şcolile sau canalele de îndoctrinare fundamentalist islamiste. Exact aşa cum funcţionează cu randament maxim taberele de pregătire clasice din valea Bekaa, dar acum şi cele mai noi din Libia, spre exemplu, destinaţie preferată a tinerilor europeni gata să se sacrifice pentru idealurile Jihadului. 

Despre aceste reţele care tranzitează europeni şi nu numai, tinere şi tineri spălaţi pe creier şi pregătiţi pentru sinucidere rituală, foarte precis şi pe larg, într-un material viitor.

DW Videoclipul Zilei - Belgia: în capcana Jihadului

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite