Nouă ameninţare a Statului Islamic: vrea să achiziţioneze o bombă nucleară

Nouă ameninţare a Statului Islamic: vrea să achiziţioneze o bombă nucleară

FOTO New York Post

Ostaticul britanic John Cantlie susţine, într-un articol din revista de propagandă „Dabiq“, că gruparea Stat Islamic intenţionează să cumpere o bombă nucleară în termen de un an. În plus, temuta grupare afirmă că „un atentat împotriva SUA ar ridiculiza atacurile din trecut“.

Articolul precizează că gruparea Stat Islamic a devenit în mai puţin de 12 luni „cea mai explozivă mişcare islamistă pe care lumea modernă a văzut-o vreodată“, relatează cotidianul britanic The Independent, în ediţia electronică de sâmbătă, citat de Mediafax.
 
Textul este atribuit fotoreporterului britanic John Cantlie, care este ţinut ostatic de gruparea SI de peste doi ani şi care este folosit în mod regulat de propaganda organizaţiei teroriste.
 
Articolul cu titlul „Furtuna Perfectă“ descrie grupări militante islamiste precum Boko Haram, care au jurat credinţă organizaţiei SI, unindu-se în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia pentru a crea o singură mişcare globală.
"Daţi-mi voie să pun pe masă o operaţiune ipotetică. Statul Islamic are miliarde de dolari în bancă, astfel că le cere prietenilor săi puternici din Pakistan să achiziţioneze un dispozitiv nuclear prin intermediul traficanţilor de arme care au legături cu oficiali corupţi din regiune", se arată în articolul publicat de Dabiq.
 
Autorul textului recunoaşte că un astfel de scenariu este exagerat, dar avertizează: "Este suma tuturor temerilor agenţiilor occidentale de informaţii şi este infinit mai posibil astăzi decât era în urmă cu numai un an".
„Şi dacă nu o bombă nucleară, ce ziceţi despre câteva mii de tone de explozibil pe bază de nitrat de amoniu? Este destul de uşor de făcut", continuă articolul. Un atentat lansat de SI împotriva Americii ar "ridiculiza atacurile din trecut".
 
Experţii apreciază că gruparea Stat Islamic nu are în prezent capacitatea de a achiziţiona o bombă nucleară, dar dispune într-adevăr de fonduri impresionante după ce a cucerit mai multe câmpuri petrolifere în Siria şi Irak. De asemenea, SI vinde artefacte sustrase din siturile arheologice ocupate şi impune taxe civililor captivi în zonele în care s-a extins. Fondurile grupării teroriste sunt estimate la aproximativ două miliarde de dolari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: