Noi percheziţii şi arestări în rândul suspecţilor de terorism din Franţa şi Germania. Nivelul de alertă teroristă  a fost crescut în mai multe state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia franceză, la vânătoare de terorişti
Poliţia franceză, la vânătoare de terorişti

În Franţa, cinci cetăţeni ruşi din Cecenia suspectaţi de pregătirea unor atentate au fost reţinuţi luni seară în sud-estul Franţei, anunţă surse locale, citate de AFP. În Germania poliţiştii au făcut, în această dimineaţă, noi percheziţii în locaţii unde presupuneau că se află lideri islamişti, după cele efectuate la sfârşitul săptămânii trecute, în urma cărora au fost arestate două persoane.

Cinci cetăţeni ruşi din Cecenia suspectaţi de pregătirea unor atentate au fost reţinuţi luni seară în sud-estul Franţei, anunţă surse locale, citate de AFP.

Procurorul regional, Yvon Calvet, a declarat că cei cinci suspecţi au fost reţinuţi în localitatea Béziers, unde au avut loc şi percheziţii.

"Au fost găsite obiecte suspecte în cursul percheziţiilor", a adăugat Calvet, fără a preciza despre ce este vorba. Unul dintre suspecţi locuieşte la Béziers, iar altul în Montpellier. Investigaţia a fost încredinţată autorităţilor judiciare din Montpellier.

În Germania poliţiştii au făcut, în această dimineaţă, noi percheziţii în locaţii unde presupuneau că se află lideri islamişti. Au fost mobilizaţi 200 de poliţişti, care au descins, în zori, în 13 apartamente din Berlin şi din apropiere - potrivit unui comunicat al poliţiei germane, citat de agenţiile de presă.

Persoanele vizate provin din anturajul celor arestaţi vinerea trecută, însă nu a fost reţinut niciun suspect. 

Presa scrie că autorităţile au identificat un grup islamist, format din turci, ceceni şi daghestanezi, care ar fi sprijinit material şi financiar, în Germania, tineri care au plecat să lupte în Siria sau Irak, alături de gruparea teroristă Statul islamic.

Italia a crescut nivelul de alertă

Nouă clandestini au fost expulzaţi, iar alţi 300 sunt ţinuţi sub strictă observaţie.

Guvernul de la Roma va înfiinţa o procuratură antiterorism pe modelul procuraturii antimafia.

Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei de la Roma propune înfiinţarea unei agenţii comune de securitate şi informaţii la nivelul Uniunii Europene.

Nivelul de alertă teroristă a ajuns la 7 din 10 pentru forţele de ordine din Italia.

Ministrul de interne Angelino Alfano a anunţat că, în mai puţin de o lună, 9 clandestini au fost expulzaţi din Peninsulă, imigranţi declaraţi periculoşi pentru siguranţa ţării.

Este vorba de 5 cetăţeni din Tunisia, unul din Egipt, altul din Maroc şi, ultimul, din Pakistan. Totodată, sunt cercetaţi şi 5 italieni, rezidenţi în Siria.

Şi lista nu se opreşte aici. Până acum au fost controlaţi aproximativ 150 de clandestini, posibil colaboratori ai grupurilor teroriste, iar alţii 300 din opt centre de primire a imigranţilor din Peninsulă sunt ţinuţi sub observaţie.

Ca reacţie la atacul terorist de la Paris, Italia şi-a intensificat măsurile de securitate în special în aeroporturi, în gări, în zona băncilor, a instituţiilor de învăţământ şi a lăcaşurilor religioase - aşa cum aminteşte şi ministrul de interne, Angelino Alfano.

"În ţara noastră, noi putem spune că am făcut tot ceea ce este necesar pentru a preveni în minimul posibil ameninţările", a declarat ministrul de interne.

La câteva ore după întâlnirea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene de la Bruxelles, de luni, şeful diplomaţiei italiene, Paolo Gentiloni, a declarat că ţările Uniunii Europene au nevoie de o agenţie comună de securitate şi de informaţii pentru a combate terorismul.

"Există un discurs despre ţări ca Italia, care are în centrul atenţiei o politică de securitate pentru imigranţi, ţări care necesită un sprijin, dar nu va fi uşor să realizăm un schimb de informaţii între diverse ţări europene, între forţele anumitor ţări europene, care să ducă la o strânsă colaborare în planul de prevenire a ameninţărilor teroriste", a spus Paolo Gentiloni.

Totodată, ministrul italian de externe consideră că acesta ar reprezenta un prim pas pentru o politică externă de securitate.

Măsuri de securitate sporite pentru poliţiştii britanici

Poliţia britanică a sporit măsurile de securitate vizându-i pe angajaţii săi, sfătuindu-i în special să-şi retragă numele de pe listele electorale publice, la aproape două săptămâni după atacurile de la Paris soldate cu 17 morţi, între care trei poliţişti, relatează AFP.

Poliţia Metropolitană a anunţat că şi-a sfătuit personalul să adopte măsuri de securitate, a luat "măsuri în jurul clădirilor poliţiei" şi a sporit prezenţa ofiţerilor specializaţi, în special a agenţilor înarmaţi.

Potrivit Sunday Times, poliţiştii au fost sfătuiţi să îşi retragă numele de pe listele electorale care sunt publicate şi în care figurează adresele electorilor, pentru a evita să fie identificaţi uşor, pe fondul temerilor cu privire la un atentat care ar putea viza forţele de ordine.

Securitatea a fost de asemenea sporită în jurul locurilor frecventate de comunitatea evreiască britanică, după un anunţ în acest sens făcut vineri, la Washington, de premierul britanic David Cameron.

Guvernul a transmis un mesaj comunităţii musulmane, printr-o scrisoare adresată unui număr de aproximativ 1.000 de moschei, care îi invită pe imami să "explice cum religia islamică poate face parte din identitatea britanică".

Această scrisoare a fost criticată luni de secretarul general adjunct al Consiliului musulman din Marea Britanie (MCB), Harun Khan, care se întreabă dacă ea înseamnă că musulmanii şi islamul sunt excluşi din societatea britanică.

Nivelul alertei de securitate din Marea Britanie a fost ridicat la sfârşitul lui august de la "substanţial" la "grav", ceea ce înseamnă că un "atac terorist este foarte probabil", pe fondul ameninţării cu atentate legate de Siria şi Irak.

Adjunctul şefului Scotland Yard, Mark Rowley, a afirmat vineri că numărul persoanelor arestate pentru suspiciuni legate de terorism a crescut cu 32 la sută în 2014, la 327 de arestări.

Şi Australia a ridicat nivelul alertei de terorism cu privire la poliţişti

Australia şi-a ridicat marţi nivelul de alertă în faţa ameninţării teroriste la adresa poliţiştilor, argumentând că un mic număr de australieni inspiraţi de jihadism vrea să atace forţele de ordine, relatează AFP.

Poliţia federală a explicat că decizia de a plasa pentru prima dată la "înalt" nivelul de alertă cu privire la forţele de ordine a fost luată în baza unor informaţii culese de către serviciile de informaţii.

Australia - angajată alături de americani în lupta împotriva combatanţilor grupării Statul Islamic (SI) atât în Irak, cât şi în Siria - şi-a ridicat deja, în septembrie, nivelul global de alertă în faţa ameninţării teroriste reprezentate de către jihadişti care se întorc din Irak şi din Siria.

"Evenimentele recente din Franţa, Canada şi Australia ne-au amintit o realitate dură, cea care priveşte riscurile legate de meseria de poliţist", afirmă poliţia într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite