Noi atacuri interetnice în Mali, soldate cu 38 de morţi

Noi atacuri interetnice în Mali, soldate cu 38 de morţi

Sat dogon distrus în Mali Captura YouTube

Un nou masacru a avut loc în sate din centrul Mali locuite de dogon. Conform Guvernului malian, 38 de persoane au fost ucise şi numeroase rănite, luni, în atacuri comise de fula. Cu toate acestea, preşedintele acestei ţări din Africa de Vest exclude existenţa vreunui „conflict interetnic“.

Ştiri pe aceeaşi temă

De la apariţia în 2015 în centrul Mali a organizaţiei jihadiste a predicatorului Amadou Koufa, care recrutează în general din rândul fula, formată din păstori, confruntările s-au înmulţit între membri acestui grup etnic şi comunităţile bambara şi dogon, alcătuite din agricultori. Aceştia din urmă au creat „grupuri de autoapărare“.

Violenţele dintre cele două părţi au cunoscut un moment de vârf la 23 martie, cu uciderea a 160 de fula în satul Ogossagou, la frontiera cu Burkina Faso. Masacrul a fost atribuit etniei dogon.

Luni, satele Gangafani şi Yoro, situate de asemenea la frontiera cu Burkina Faso şi locuite de dogon, au fost atacate de fula. Conform ultimului bilanţ furnizat de Guvernul de la Bamako, 38 de persoane au fost ucise şi multe altele rănite în cele două atacuri.

Acum zece zile, un alt sat locuit de dogon, Bangiagra, a fost aproape ras de pe suprafaţa pământului. În total, 35 de persoane au fost ucise în acest atac, 24 dintre victime fiind copii.

Autorii acestor atacuri „sunt terorişti, pentru că au ucis, au sfâşiat unele cadavre şi au dat foc la case. În timp ce plecau (din sate, n. red.), scandau Allah akbar“, a declarat pentru AFP Goundjou Poudiougou, un consilier comunal din Dinagourou.

„Sunt terorişti, criminali. Cerem statului mai multă securitate“, a declarat la rândul său Adama Dionko, purtătorul de cuvânt al Colectivului asociaţiilor dogon.

În cursul unei deplasări la Sobane Da, la 13 iunie, preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita a promis confiscarea armelor deţinute ilegal în regiune.

„Nu există niciun conflict interetnic“ în centrul Mali, a susţinut el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: