Noi atacuri chimice zguduie Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea oraşelor siriene au fost grav afectate de războiul civil împotriva regimului lui Bashar Al-Assad FOTO: Reuters
Majoritatea oraşelor siriene au fost grav afectate de războiul civil împotriva regimului lui Bashar Al-Assad FOTO: Reuters

În ciuda eforturilor de dezarmare şi acordurilor bilaterale, regimul Assad se află din nou sub scrutinul opiniei publice internaţionale, acuzat fiind de folosirea clorului în noi atacuri chimice asupra populaţiei civile din nordul ţării.

Arme chimice, inclusiv clor, au fost folosite în mod sistematic" în Siria, potrivit unui raport preliminar al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) , care anchetează acuzaţii privind atacuri în care a fost folosit acest agent industrial, relatează AFP.

OAIC susţine că toate dovezile adunate până la această oră „indică folosirea chimicalelor toxice, cel mai probabil iritant pulmonar similar clorului sau chiar clor, în mod sistematic într-o serie de atacuri”.

Raportul nu a fost deocamdată publicat, însă reprezentatul Statelor Unite la sediul OIAC de la Haga a citat mai multe pasaje din acest document într-o reuniune la nivel înalt.

Reprezentantul Franţei a arătat, la rândul său, într-o declaraţie a cărei copie a fost obţinută de AFP, că raportul "confirmă folosirea clorului" în Siria.

Regimul de la Damasc şi rebelii sirieni s-au acuzat reciproc de folosirea agenţilor chimici, inclusiv clor, pe durata răzbiului civil ce a început ca o mişcare de protest în martie 2011, în ciuda promisiunilor regimului Assad, care a oferit asigurări că va înmâna tot arsenalul chimic organizaţiilor internaţionle de proliferare a armelor chimice până la sfârşitul acestei luni.

Pe 27 mai, în timp ce echipa OIAC ce se deplasa la locul presupuselor atacuri chimice a fost atacată cu dispozitive explozibile improvizate şi rafale de mitralieră, împiedicându-i astfel să ajungă în localităţile afectate de substanţele chimice. „Atacul asupra echipei noastre, ce a împiedicat efectiv accesul acestora în zonă, ne împiedică să oferim rezultate şi concluzii definitive”, se specifică în raportul menţionat. 

Cu toate acestea, acuzaţiile nu pot fi „respinse şi explicate ca şi evenimente fără nicio legătură, întâmplătoare sau motivate politic”, adaugă raportul. 

În ciuda faptului că echipa de observatori nu a putut să investigheze zona atacurilor chimice, oficialii OIAC au vorbit cu doctorii din Kafr Zita, una din localităţile afectate, şi au obţinut „rapoartele medicale verbale în legătură cu tratamentul pe care l-au aplicat victimelor expunerii la agenţii chimici eliberaţi în urma atacului”. Echipa internaţională a vizionat şi imagini video de la faţa locului şi a vorbit cu martori oculari, se specifică în declaraţiile obţinute de AFP.

VIDEO de la ultimele atacuri cu clor din Siria:

Aproape 8% din arsenalul chimic sirian se află în continuare pe teritoriul ţării, subliniază OIAC, care reafirmă că Siria nu va respecta data limită de 30 iunie pentru distrugerea rezervelor de agenţi chimici.

O echipă de jurnalişti britanici a întreprins propria investigaţie în zonă, colectând, sub îndrumarea specialiştilor, mostre de pământ din localităţile aflate sub atac.

Rezultatul a indicat prezenţa unei cantităţi semnificative de clor şi amoniac în mostrele colectate de la faţa locului. Atacurile, care nu de puţine ori au fost efectuate cu canistre conţinând substanţele toxice, au fost desfăşurate cu ajutorul elicopterelor. În războiul civil din Siria, doar regimul are acces la suport aerian, dovedind astfel că atacurile recente din regiunea Idlib au putut fi întreprinse numai de regimul de la Damasc.

Problema ce se ridică în acest moment este şi una de interpretare a ceea ce înseamnă „agenţi chimici". Convenţia de la Geneva (1925) înterzice folosirea „pe timpul războiului a susbtanţelor şi gazelor asfixiante, împreună cu alte materiale şi lichide adiacente". Dar clorul este o substanţă cu uz caznic, eliminarea acesteia fiind practic imposibilă. Astfel, regimul Assad poate susţine că respectă convenţiile internaţionale la care a aderat anul trecut, eliminând 1400 de tone din arsenalul chimic, echivalentul a 92% din totalul acestora. 

Citește și: Clor peste popor

Autorităţile siriene susţin că o parte din arsenalul chimic nu poate fi evacuat din motive de securitate, zonele fiind controlate de rebeli. Siria a introdus oficial convenţia privind interzicerea armelor chimice în acordul ruso-american din octombrie 2013 referitor la distrugerea arsenalului chimic, după ce regimul de la Damasc a fost acuzat că a folosit gaza sarin într-un atac din apropiere de capitală, ucigând circa 1400 de oameni.

Harta localităţilor atacate cu arme chimice în ultimele două luni:

harta atac chimic siria

Citeşte şi:

Hangouts on Air: De vorbă cu Alaa Aldeen Al Najjar, refugiat sirian în Turcia

Bloggerul „Adevărul” Mircea Barbu, gazda evenimentelor Hangouts On Air, va discuta joi, de la 16.00, cu Alaa Aldeen Al Najjar, sirian aflat într-o tabără de refugiaţi din sud-estul Turciei.

Siria şi Egipt: alegeri fără candidaţi

De curând au avut loc alegeri în două ţări greu încercate de politică şi de istorie: Siria şi Egipt. Ambele state au mai fost subiecte pentru alte articole, de aceea nu vom dori să adaugăm ceea ce am exprimat deja: textul caută să fie o colecţie de interpretări noi, iar nu de bătătorire a celor vechi.

Iranul se declară pregătit să ajute la reconstruirea Siriei

Ministrul Muncii din Iran, Ali Rabiee, a avut marţi o intervenţie publică în cadrul căreia a scos în evidenţă disponibilitatea Teheranului de a ajuta şi de a contribui la reconstruirea Siriei, ţară frământată de un război civil de durează de mai bine de trei ani şi care nu dă semne de conciliere.

Bashar al-Assad decretează o „amnistie generală“, la o săptămână după ce a fost reales

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a decretat o „amnistie generală pentru toate crimele“ comise până luni, o decizie care intervine la o săptămână după ce a fost reales în funcţie, a anunţat televiziunea de stat, citată de AFP.

Bashar al-Assad a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Siria

Bashar al-Assad a fost reales preşedinte al Siriei cu 88,7% din voturi, a anunţat miercuri preşedintele parlamentului, Mohammad al-Laham, ceea ce reprezintă un al treilea mandat în fruntea statului pentru actualul lider de la Damasc, potrivit Reuters.

Terorism în Europa: scenariul cel mai grav se confirmă – FILIERA SIRIANĂ

Arestarea, la Marsilia, a unui om prezentat drept principalul suspect al atentatului terorist de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, arată cât de serioase, grave şi justificate erau previziunile unităţii europene de luptă împotriva terorismului (prezentat în paginile ziarului nostru cu ceva timp în urmă).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite