Nicolas Sarkozy îi cere dictatorului sirian Al-Assad să părăsească puterea

Nicolas Sarkozy îi cere dictatorului sirian Al-Assad să părăsească puterea

Sarkozy îi cere lui Al-Assad să plece de la putere după "masacrarea dezgustătoare" a populaţiei

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, i-a cerut marţi dictatorului sirian Bashar Al-Assad să părăsească puterea, acuzându-l de „masacrarea dezgustătoare" a propriului popor care s-a ridicat împotriva lui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul francez a afirmat la o reuniune cu ofiţeri ai armatei că poporului din Siria ar trebui să i se permită să "îşi aleagă în mod liber propriul destin" după ce a suferit de pe urma represiunii brutale a manifestaţiilor de stradă, care inspiră "dezgust şi revoltă", potrivit AFP.

De asemenea, liderul francez a cerut regimului lui Al-Assad să lase observatorii Ligii Arabe care se află în Siria să îşi desfăşoare misiunea. Sarkozy a mai cerut comunităţii internaţionale să îşi asume responsabilitatea şi să impună regimului de la Damasc "cele mai dure sancţiuni" pentru a-l forţa să permită accesul în ţară al organizaţiilor umanitare.

Franţa, îngrijorată de situaţia din Siria

Tot în cursul acestei zile, şeful diplomaţiei de la Paris, Alain Juppe, a declarat că Franţa este sceptică în legătură cu posibilitatea misiunii de observatori ai Ligii Arabe de a pune capăt crizei din Siria.

Misiunea a ajuns pe 26 decembrie în Siria, ca urmare a unei înţelegeri cu guvernul de la Damasc în vederea negocierii unei încetări a violenţelor şi începerii unui dialog politic între regim şi opozanţi, însă luptele de stradă au continuat, înregistrându-se alţi morţi.

Liga Arabă a recunoscut luni că forţele guvernamentale au continuat să omoare oameni în oraşele revoltate, deşi au fost retrase din acestea o parte a tancurilor şi blindatelor.

Potrivit ONU, peste 5.000 de oameni au murit în această ţară de la începutul revoltelor în martie 2011. Totodată, opozanţii spun că în jur de 500 de oameni au fost ucişi numai de la jumătatea lunii decembrie, de când guvernul lui Al-Assad a convenit cu Liga Arabă pentru intervenţia de pacificare.

Partidul Baath renunţă la monopolul politic

Formaţiunea socialistă Baath, pe care se bazează regimul Al-Assad, urmează să organizeze în februarie al 11-lea său congres naţional, ocazie cu care ar fi anunţată renunţarea la monopolul său politic din ultima jumătate de secol. Ştirea a fost publicată marţi de cotidianul oficial ‘Baath' al partidului.

Potrivit Constituţiei siriene, Baath este „partidul conducător al ţării şi al societăţii", exercitând încă din 1963, cu sprijinul armatei, un monopol strict asupra puterii politice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările