New York Times: Rusia a bombardat 4 spitale din Siria în 12 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament al aviatiei militare ruse in Siria FOTO EPA-EFE
Bombardament al aviatiei militare ruse in Siria FOTO EPA-EFE

Forţele de aviaţie ale Rusiei au bombardat în mod repetat mai multe spitale de pe teritoriul Siriei pentru a distruge inamicii lui Bashar al-Assad, conform unei investigaţii a publicaţiei The New York Times.

Informaţiile au fost obţinute în urma analizării unor înregistrări nepublicate până acum care aparţin forţele de aviaţie ale Rusiei. 

Mai exact, jurnaliştii publicaţiei americane au descoperit că Rusia a bombardat, în luna mai, 4 spitale siriene în doar 12 ore. Mai mult, aceştia observă că bombardamentele identificate sunt doar o scenă reprezentativă a războiului aviatic dus de Rusia în Siria, Kremlinul fiind acuzat în repetate rânduri că bombardează în mod sistematic spitale şi clinici din zonele controlate de opozanţii lui Bashar al-Assad.

Bombardarea prin imprudenţă sau intenţionat a spitalelor reprezintă crime de război, dar dovedirea culpabilităţii în contextul unui război civil complex este extrem de dificil şi până acum angajaţii medicali din Siria şi grupurile pentru drepturile omului nu aveau dovezi.

Poziţia Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a protejat ţara de o cercetare atentă, iar agenţiile Naţiunilor Unite au fost reticente în a acuza Forţele Aeriene Ruse.

”Atacurile asupra personalului medical în Siria, precum şi bombardarea fără discriminare a unităţilor civile sunt cu siguranţă crime de război şi ar trebui urmărite penal la nivelul Curţii Penale Internaţionale de la Haga”, a spus Susannah Sirkin, director de politici la Medici pentru Drepturile Omului.

Guvernul rus nu a răspuns direct la întrebările cu privire la bombardarea celor patru spitale, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a spus în trecut că Forţele Aeriene Ruse efectuează doar atacuri asupra ”ţintelor cercetate cu acurateţe”.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a deschis o investigaţie în august cu privire la bombardarea spitalelor. Ancheta, care este în curs, vizează, în parte, determinarea motivelor pentru care spitalele care şi-au adăugat în mod voluntar zona în care se află pe o listă de deconflictare, sponsorizată de Naţiunile Unite şi care a fost furnizată şi Rusiei şi altor combatanţi, astfel încât să se prevină atacurile, au fost atacate.

Din 29 aprilie până la mijlocul lui septembrie, în timp ce guvernele Rusiei şi Siriei au atacat ultimele zone rebele din nord-vest, 54 de spitale şi clinici de pe teritoriul opoziţiei au fost atacate. Cel puţin şapte dintre ele au încercat să se protejeze adăugând locaţia lor pe lista de deconflictare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite