INFOGRAFIE Netanyahu, la un pas de al cincilea mandat. Cine sunt aliaţii lui „Bibi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arie Deri, liderul Shas şi Benjamin Netanyahu, liderul Likud
Arie Deri, liderul Shas şi Benjamin Netanyahu, liderul Likud

Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu şi formaţiunea Albastru şi Alb a rivalului său Benny Gantz au obţinut un număr egal de locuri în Knesset, însă „Bibi“ este favorit pentru a forma un nou guvern.

Rezultatele alegerilor legislative israeliene de marţi sunt extrem de strânse. Ieri, după numărarea a 97 la sută din voturi, formaţiunile principale au obţinut fiecare câte 35 de locuri în Knesset ( legislativul israelian). Partidul de dreapta, Likud, al premierului Benjamin Netanyahu şi coaliţia de centru-stânga Albastru şi Alb a lui Benny Gantz,  un politician cu origini româneşti, tatăl acestuia fiind născut în România, sunt la egalitate. 

Însă, actualul şef al executivului,  a cărui coaliţie a acumulat 61 de mandate, are prima şansă de a forma o coaliţie de guvernare. Înainte de anunţarea rezultatelor finale, susţinătorii partidului Likud s-au adunat în centrul oraşului să sărbătorească victoria. Pe scenă a urcat Benjamin Netanyahu şi soţia lui, Sara. Premierul, care este pe cale să obţină al cincilea mandat, le-a mulţumit cetăţenilor pentru susţinere şi încredere. 

„Sunt fericit că israelienii m-au votat pentru a cincea oară, cu un scor şi mai mare. Mi-au acordat din nou încrederea lor, e ceva fără precedent. Când am mai obţinut atât de multe mandate? Nici nu-mi amintesc!", a spus Benjamin Netanyahu. În vârstă de 69 de ani, “Bibi”, cum i se mai spune lui Benjamin Netaniahu va depăşi recordul de longevitate în fruntea guvernului israelian deţinut de David Ben Gourion, care a condus Israelul între 1948 şi 1963. Bilanţul lui Netanyahu este considerat de mulţi analişti drept unul remarcabil, atât pe plan economic cât şi diplomatic. 

În materie de diplomaţie, una dintre cele mai mari victorii ale sale este prietenia cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump. În ultimii doi ani preşedintele american a făcut practic tot ce i-a cerut Netanyahu: a anunţat mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, a denunţat acordul nuclear cu Iranul, a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Golanului (teritoriu sirian ocupat de Israel în 1967) iar mai nou Donald Trump s-a declarat dispus să recunoască anexarea Cisiordaniei. De altfel, după aflarea rezultatelor, negociatorul palestinian Saeb Erekat, a declarat că „israelienii au votat pentru statu-quo, au spus nu la păcii şi da ocupaţiei". Procesul de pace israeliano-palestinian s-a blocat din 2014.

Aliaţii lui „Bibi“

Prima şansă în formarea guvernului de către Netanyahu este dată de rezultatele foarte bune obţinute de celor două partide religioase: Shas şi Iudaismul Torah Unit , clasate pe locurile trei şi patru, fiecare cu câte 8 mandate. Shas  reprezintă evreii originari din Asia şi Africa - sefarzi şi orientali (Mizrahim) - în timp ce Iudaismul Torah Unit este partidul evreilor aşkenazi (de origine europeană) ultra-ortodocşi. Liderul Shas, Arie Deri, este un veteran al politicii israeliene, cu state mai vechi decât Netanyahu, inclusiv la guvernare. 

În vârstă de 60 de ani, Deri a devenit pentru prima oară ministru în 1988, când a ocupat la vârsta de 29 de ani portofoliul internelor şi de atunci a tot ocupat diverse posturi în cabinet, pe măsură ce Shas a devenit o componentă aproape nelipsită în cabinetele israeliene, fie în cele de dreapta conduse de Likud, fie în cele de stânga conduse de Partidul Muncii. În anul 2000 Deri a fost condamnat la trei ani închisoare pentru primirea unei sume de peste 150.000 de dolari ca mită pe timpul când era ministr de interne şi a executat 22 de luni fiind eliberat anticiat pentru bună purtare. 

Preşedintele israelian desemnează drept prim-ministru candidatul care va avea cea mai mare şansă de a forma un guvern,  iar acest lucru nu înseamnă neapărat candidatul cu cele mai multe voturi. 

Imagine indisponibilă
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite