Netanyahu acuză Iranul că a atacat o navă israeliană şi ameninţă cu o ripostă. Reacţia regimului de la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE
Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Benjamin Netanyahu a acuzat luni Iranul că se află la originea exploziei produse săptămâna trecută la bordul unei nave israeliene ce naviga în Marea Oman şi ameninţă cu o ripostă împotriva unor interese iraniene din Orientul Mijlociu, acuzaţii pe care Teheranul le respinge, relatează AFP.

Nava MV Helios Ray transporta maşini din oraşul saudit Dammam către Singapore în momentul exploziei, în largul sultanatului Oman, potrivit Dryad Global, o societate specializată în securitate maritimă.

Marea Oman se află între Iran şi Oman, la ieşirea din strategica Strâmtoare Ormuz, traversată de o mare parte a petrolului mondial, o zonă în care operează o coaliţie condusă de către Statele Unite.

„Este clar că este un act iranian. Iar în ceea ce priveşte riposta mea, îmi cunoaşteţi politica. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului, iar eu sunt hotărât să-l opresc şi vom lovi peste în regiune”, a declarat luni, într-un interviu la radio, Netanyahu.

„Şi mai important, Iranul nu va avea arma nucleară orice-ar fi, într-un acord sau fără acord. Asta i-am spus prietenului meu, preşedintele (american Joe) Biden”, a mai declarat Netanyahu, care se află în campanie în vederea alegerilor legislative de la 23 martie.

El a făcut aceste declaraţii după ce Israelul a efectuat atacuri aeriene nocturne vizând elemente proiraniene în Siria vecină.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a evocat sâmbătă ipoteza unui atac iranian vizând nava, în contextul în care Teheranul încearcă, potrivit autorităţilor israeliene să extercite presiuni tot mai mari în vederea unei renegocieri în avantajul său cu Statele Unite a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Iranul a respins luni acuzaţiile premierul israelian în exerciţiu potrivit cărora se află la originea acestei explozii şi avertizează împotriva unor tensiuni.

„Respingem ferm această acuzaţie”, deoarece „sursa acestei acuzaţii este ea însăşi cel mai puţin credibilă, lucru care arată invaliditatea acesteia”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Teheran, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite