Mărturia unui sud-african despre experienţele lui Nelson Mandela : „Unchiul meu a fost coleg de celulă cu Mandela”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre ultimii eroi ai planetei, Nelson Mandela, a încetat din viaţă joi, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urma lui o moştenire greu de egalat. Una dintre mărturiile care scot în evidenţă o altă faţă a liderului sud-african vine din partea unui fost coleg de celulă, povestită prin intermediul nepotului lui.

Deşi era prea tânăr în 1990 pentru a-şi aminti ziua de 11 februarie, jurnalistul sud-african Kiran Moodley ştie că este vorba de ziua în care Nelson Mandela, celebrul luptător împotriva apartheidului, a fost eliberat din închisoare, după ce a stat închis timp de 27 de ani. Unele dintre cele mai folositoare explicaţii au venit din partea  unchiului lui, Strinivasa „Strini” Moodley.

Acesta a petrecut cinci ani în închisoarea de pe Insula Robben alături de Nelson Mandela, şi a părăsit locul cu doar un an înainte ca viitorul preşedinte sud-african să fie eliberat. Strini a murit în 2006, însă nepotul lui a reuşit să înţeleagă ideile şi aspiraţiile lui Mandela mai ales prin intermediul bogatei sale experienţe.

Strinivasa Moddley a fost cofondator al Mişcării de Conştientizare a Negrilor (MCN), grup care a dus la formarea Organizaţiei Studenţilor Sud-africani şi a Convenţiei Negrilor în anii 1960. Acestea promovau ideologii diferite faţă de promisiunile lui Mandela şi ale Congresului Naţional African, partid de opoziţie la acea vreme, chiar opuse, deoarece insistau pe segregarea rasială, cu accent pe superioritatea negrilor.

Diferiţi, dar complementari

În timp ce MCN cerea membrilor săi să se concentreze pe asumarea identităţii şi mândria e a fi negri, Mandela milita pentru cooperare; în timp ce MCN făcea apel la susţinerea albilor, dar nu la apartenenţa lor la grup, mişcare condusă de Mandela devenea tot mai puternică datorită unităţii negrilor cu albii.

Deşi Mandela a avut unele neînţelegeri cu Strini, din cauza ideologiilor diferite, liderul sud-african şi-a exprimat totuşi respectul pentru tinerii radicali şi nu a renunţat la speranţa de a împlini unitate între rase, fără a compromite valorile celor două clase. Cu toate acestea, interesele celor doi s-au intersectat adesea şi au luptat cot la cot pentru a îndepărta supremaţia albilor.

Amintindu-şi de experienţele alături de părintele naţiunii sud-africane, Strini nu ascundea diferenţele între cei doi, însă nu ezita să recunoască meritele aceluia care este considerat astăzi unul dintre eroii planetei, activist şi luptător pentru libertate.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite