NATO lucrează la contracararea ameninţărilor Moscovei, după ce Rusia a instalat rachete nucleare inclusiv în zona Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete nucleare ruseşti
Rachete nucleare ruseşti

Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte măsuri militare împotriva Rusiei, acuzată de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa, scrie presa germană.  NATO propune între altele întărirea scutului antirachetă şi o posibilă reluare a dialogului cu Rusia, îngheţat aproape de tot ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării peninsulei Crimeea.

În cadrul NATO se discută cum ar putea reacţiona Alianţa la constatarea că Rusia violează acordul din 1987 privind eliminarea rachetelor nucleare cu rază medie de acţiune (INF). Acordul a fost încheiat de Statele Unite şi Uniunea Sovietică şi este considerat un element cheie ale procesului de reducere a arsenalelor nucleare. 

Potrivit cotidianului „Suddeutsche Zaitung” şi televiziunii publice germane, se pare că printre ţările NATO circulă acum un documente, în care se propune între altele întărirea scutului antirachetă şi o posibilă reluare a dialogului cu Rusia, îngheţat aproape de tot ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării peninsulei Crimeea.

Pe fondul îngrijorărilor, Alianţa Nord-Atlantică a elaborat un plan care prevede 39 de opţiuni pentru contracararea ameninţărilor Rusiei, afirmă surse politice şi militare citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung. Planul ar fi fost distribuit deja ţărilor membre NATO.

Conform surselor citate, printre măsurile luate în calcul de Alianţa Nord-Atlantică se numără suplimentarea capacităţilor nucleare în statele membre, instalarea unor sisteme de avertizare militară, precum şi mobilizarea unor submarine strategice şi a unor bombardiere americane de tip B-2 şi B-52.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să confirme existenţa planului, recunoscând însă că există o stare de „gravă preocupare“ în legătură cu respectarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care, printre altele, interzice fabricarea şi deţinerea de rachete nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite