NATO intervine în scandalul dintre Franţa şi Turcia pe tema Libiei

NATO intervine în scandalul dintre Franţa şi Turcia pe tema Libiei

Luptători loiali Guvernului de Uniunea Naţională din Libia, susţinut de Turcia şi recunoscut la nivel internaţional, avansând în faţa forţelor conduse de mareşalul Klhalifa Haftar, acceptat de Franţa FOTO AFP

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat joi deschiderea unei anchete în legătură cu un incident naval produs între Franţa şi Turcia în cadrul unei operaţiuni de verificare a respectării embargoului impus de ONU livrărilor de armament către Libia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Autorităţile militare NATO vor ancheta în vederea clarificării situaţiei şi pentru a face deplin lumină” asupra acestui incident, a anunţat Stoltenberg la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

Parisul acuză Ankara de un comportament inamical şi îndeamnă NATO să reacţioneze, transmite AFP, potrivit news.ro.

Potrivit Ministerului francez al Apărării, o navă turcă a hărţuit o navă franceză sub comandament NATO.

Mai exact, în timp ce încerca să identifice în largul Libiei un vas suspectat de trafic cu armament, nava franceză Le Courbet a fost „iluminată radar” de trei ori la 10 iunie - echivalentul desemnării drept ţintă - de către o fregată turcă, a dezvăluit miercuri Ministerul francez de Externe.

Anunţând incidentul, Franţa a acuzat NATO că duce o „politică a struţului” în cazul acţiunilor duse de Turcia.

De cealaltă parte, Ankara dezminte că s-a dedat unui comportament agresiv împotriva unei nave franceze.

Acuzaţiile franceze sunt „total false”, a reacţionat un oficial de rang înalt din cadrul armatei turce, citat de Reuters.

Marina franceză nu a comunicat cu nava turcă în incidentul respectiv, a contraatacat miercuri acest oficial.

„Este trist să constatăm că acest caz a luat o asemenea amploare”, a apreciat oficialul citat.

Turcia şi-a sporit în ultimele luni implicarea în Libia, devastată de un război civil după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011. În prezent, Libia este afectată de lupte acerbe între Armata Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar şi forţele loiale lui Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de comunitatea internaţională.

Haftar, a cărui bază este în estul Libiei, este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite. Franţa este acuzată că-l sprijină la rândul ei pe Haftar, însă neagă acest lucru.

În schimb, Parisul poartă de mai multe zile un adevărat război al declaraţiilor împotriva implicării Ankarei în Libia.

Preşedinţia franceză a denunţat duminică un intervenţionism „inacceptabil” în Libia, după desfăşurarea a şapte nave turce în largul acestei ţări din nordul Africii.

„Turcii se comportă inacceptabil instrumentalizând NATO, iar Franţa nu poate permite acest lucru”, sublinia Palatul Élysée.

Uniunea Europeană (UE) a cerut săptămâna trecută sprijinul NATO în vederea impunerii respectării embargoului asupra livrărilor de arme către Libia, după ce a fost împiedicată de Turcia să inspecteze o navă suspectă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările