NATO celebrează 70 de ani de la fondarea sa cu Moscova în vizor şi cu noi provocări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

La 70 de ani de la fondare, „ameninţarea“ rusă rămâne raţiunea de a fi. Dar NATO, care se pregăteşte să-şi celebreze aniversarea la Washington, se confruntă cu o nouă provocare, şi anume criticile neîncetate ale gazdei festivităţii, preşedintele Statelor Unite Donald Trump, relatează AFP.

Miniştrii de Externe din cele 29 de state membre NATO se întâlnesc miercuri şi joi în capitala Statelor Unite pentru a sufla în 70 de lumânări.

Creată pentru a contra Uniunea Sovietică în Europa, Alianţa se află şi acum în rivalitate cu Moscova, într-un context internaţional cu un pretins aer de un nou Război Rece.

Miercurea trecută, secretarul de Stat american Mike Pompeo a spus în cursul unei audieri parlamentare că speră că aliaţii „vor anunţa o altă serie de măsuri comune împotriva la ceea ce se întâmplă în Crimeea“, peninsula răpită de Rusia de la Ucraina în martie 2014.

Dar atenţia se va îndrepta mai ales asupra lui Donald Trump, care, de la sosirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2017, a criticat constant NATO, acuzându-i pe cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite că trăiesc, în materie de apărare, pe spatele Washingtonului şi cerându-le să-şi crească cheltuielile militare. Liderul de la Casa Albă face presiuni pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare, un obiectiv fixat la nivelul Alianţei în 2014 şi departe de atins pentru multe ţări, începând cu Germania, prima economie europeană.

Festivitate modestă

Dincolo de presiunile de ordin financiar, Trump alimentează îndoielile asupra angajamentului american Europa, ţinând cont de faptul că a pus sub semnul întrebării necesitatea apărării unei ţări mici precum Muntenegru.

Mike Pompeo a apărat noua abordare a Washingtonului, dând asigurări că este vorba de „a face în aşa fel încât NATO să mai existe încă 70 de ani“.

„Când vorbesc cu omologii mei, încep să spună că America trebuie să facă X şi Y din cauza ameninţării ruse“, a afirmat joi şeful diplomaţiei americane în cadrul unui forum desfăşurat la Washington. „Dar când le cerem să fie pregătiţi să se apere singuri, ne răspund: «este dificil, alegătorilor noştri nu le place să cheltuim bani pentru apărare»“, a adăugat el, zâmbind şi dând din nou Berlinul ca exemplu în acest sens.

Celebrarea celei de-a 70-a aniversări, la simplu nivel ministerial, se anunţă modestă. Un contrast evident cu cea de-a 50-a aniversare, sărbătorită cu fast în 1999 sub preşedinţia lui Bill Clinton.

Înainte de festivitate, Donald Trump îl va primi marţi pe secretarul general NATO Jens Stoltenberg. A doua zi, şeful NATO va ţine un discurs în Congresul american.

„Îngrijorarea este Trump“

Derek Chollet, membru al administraţiei fostului preşedinte Barack Obama, consideră că miniştrii trebuie să scoată în prim-plan avantajele Alianţei.

„Îngrijorarea este Trump“, a cărui umbră „planează“ asupra viitorului NATO, spune Chollet, în prezent vicepreşedinte al cercului de reflecţie German Marshall Fund of the United States.

Liderii din statele membre sunt „îngrijoraţi când văd că membrul fondator a devenit cel mai imprevizbil“, explică el.

În timp ce dreapta populistă îşi multiplică atacurile la adresa NATO, o parte a stângii pacifiste denunţă de mai mult existenţa ei şi intenţionează să protesteze la Washington în marja aniversării.

„În secolul XXI, NATO trebuie mai degrabă pensionată decât transformată într-un element de dominaţie“, susţine Joseph Gerson, de la American Friends Service Committee, care se prezintă drept o organizaţie pacifistă şi creştină.

„Vrem de asemenea ca oamenii să înţeleagă că NATO a devenit o alianţă globală care s-a îndepărtat mult de simpla apărare a Europei“, adăugă el pentru AFP.

În timp ce NATO este prezentă de 17 ani în Afganistan, Donald Trump vrea un nou membru în rândurile sale, şi anume Brazilia.

Cu toate că Rusia rămâne principala ameninţare pentru Alianţă, Derek Chollet se aşteaptă ca membrii săi să discute tot mai mult despre provocările reprezentate de China.

„În pofida problemelor sale, NATO este un atu unic, care nu a mai existat până acum şi de care Statele Unite trebuie să se considere norocoase“, apreciază el, subliniind că Moscova şi Beijingul nu pot să se laude cu atâţia parteneri pregătiţi să se apere reciproc în spiritul „unul pentru toţi şi toţi pentru unul“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite