NATO îi avertizează pe talibani: Atacăm de la distanţă dacă redeveniţi o bază pentru terorişti. Apel la o evaluare „onestă şi lucidă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Talibanii să nu permită ca Afganistanul să redevină un leagăn al teroriştilor, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând că Alianţa Nord-Atlantică îşi rezervă puterea de a efectua atacuri de la distanţă împotriva oricărei ţinte ameninţătoare.

„Cei care preiau puterea au responsabilitatea să se asigure că teroriştii internaţionali nu se instalează din nou”, a declarat şeful NATO într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Bruxelles.

„Avem capacitatea să lovim de la distanţă grupări teroriste dacă constatăm că acestea încearcă din nou să se implanteze şi să plănuiască atacuri împotriva statelor membre NATO şi aliaţilor lor”, a avertizat el.

Potrivit lui Stoltenberg, forţele NATO „au luptat cu curaj” în Afganistan, dar au fost surprinse de „prăbuşirea politică şi militară din ultimele săptămâni, cu o rapiditate care nu a fost anticipată”.

„Eşec” al autorităţilor afgane

El denunţă „eşecul” autorităţilor afgane în ciuda sprijinului primit timp de 20 de ani.

„Autorităţile politice afgane au eşuat în a le ţine piept talibanilor şi în a ajunge la soluţia paşnică pe care afganii înşişi o doreau cu disperare”, a subliniat Stoltenberg.

„Eşecul autorităţilor afgane este cel care a dus la tragedia pe care o vedem astăzi”, a insistat el.

NATO se concentrează acum pe operaţiunile de evacuare garantând securitatea personalului său.

„Circa 800 de civili care lucrează pentru NATO au rămas (la Kabul) pentru a asigura funcţii cruciale în circumstanţe foarte complicate, inclusiv traficul aerian, gestionarea carburanţilor şi a comunicaţiilor”, a precizat secretarul general al Alianţei.

Stoltenberg le-a transmis talibanilor „să respecte şi să faciliteze plecarea în siguranţă a celor care doresc să părăsească aeroportul” din Kabul. „Drumurile şi frontierele trebuie să rămână deschise”, a subliniat el.

Talibanii au preluat puterea duminică la capătul unei ofensive lansate în mai odată cu începerea fazei finale de retragere a trupelor occidentale din Afganistan. O victorie aşteptată de aproape 20 de ani, după ce talibanii au fost înlăturaţi de la putere în decembrie 2001 în urma intervenţiei occidentale pentru a pune capăt cuibului de terorişti din Afganistan.

O evaluare „lucidă”

Jens Stoltenberg face apel la o „evaluare onestă şi lucidă” a angajamentului NATO în Afganistan.

„Trebuie recunoscute şi progresele înregistrate”, a îndemnat el.

Intervenţia occidentală a fost menită împiedicării ţării „să servească drept refugiu pentru terorismul internaţional” după atentatele de la 11 septembrie 2001, a subliniat şeful NATO.

„În două decenii, nu au existat atacuri teroriste organizate din Afganistan pe teritoriul ţărilor Alianţei”, a remarcat el.

În plus, „datorită prezenţei noastre militare şi susţinerii comunităţii internaţionale, o nouă generaţie de bărbaţi şi femei au crescut în Afganistan, educându-se, luând parte la politică, gestionând întreprinderi şi profitând de media dinamice. Aceste progrese nu vor putea fi şterse atât de uşor”, a conchis Jens Stoltenberg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite