Nagorno-Karabah: Azerbaidjanul susţine că forţele separatiste atacă Ganja, al doilea oraş al său ca mărime. Premierul armean evocă lupte intense

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea oraş ca mărime al Azerbaidjanului, Gandja, este „sub tirul” forţelor armene, a anunţat duminică Ministerul Apărării de la Baku, în timp ce autorităţile din regiunea separatistă Nagorno-Karabah afirmă că au distrus un aeroport militar.

„Oraşul azer Gandja este sub focul forţelor armene”, a anunţat ministerul pe contul său de Twitter, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

În timp ce Armenia neagă bombardementele în teritoriul azer, liderul din Nagorno-Karabah susţine că forţele sale au distrus o bază militară aeriană din Gandja.

„Unităţile militare permanente localizate în mare oraşe din Azerbaidjan sunt de acum ţinte ale armatei”, a declarat Arayik Harutyunyan, potrivit Agerpres.

Premierul armean afirmă că luptele sunt intense de-a lungul întregii linii de front. În opinia sa, este vorba de o luptă naţională ce aduce aminte de represiunea otomană asupra armenilor de la începutul secolului XX.

La rândul său, Azerbaidjanul anunţă cuceriri teritoriale. „Astăzi (duminică, n. red.), armata azeră a ridicat drapelul la Azerbaidjanului la Magadiz”, s-a felicitat preşedintele azer Ilham Aliev, referindu-se la un sat de câteva sute de locuitori.

Ostilităţile din Nagorno-Karabah au reizbucnit în urmă cu o săptămână şi se află acum la cel mai grav nivel de la începutul anilor '90, când circa 30.000 de persoane au fost ucise. Un bilanţ - greu de autentificat - anunţă 230 de morţi în această regiune cu populaţie majoritar armeană care caută să se separe total de Azerbaidjan.

Conflictul riscă de-acum să se internaţionalizeze prin atragerea unor puteri regionale precum Rusia şi Turcia şi ar putea fi afectată ruta de aprovizionare cu energie din Caucazul de Sud, care transportă gaz şi petrol azer pe diverse pieţe, inclusiv în Europa. Turcia a anunţat deja că va susţine Azerbaidjanul „din tot sufletul” şi „prin toate mijloacele”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite