Mumbai îşi face parc şi evacuează 60.000 de familii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 11 ani de procese, oraşul indian îi va muta la bloc pe cei care locuiesc abuziv în rezervaţia naturală În anul 1853, primăria oraşului New York a decis evacuarea unui cartier ce

După 11 ani de procese, oraşul indian îi va muta la bloc pe cei care locuiesc abuziv în rezervaţia naturală

În anul 1853, primăria oraşului New York a decis evacuarea unui cartier ce ocupa un teren de trei kilometri pătraţi, pentru amenajarea grădinii Central Park. Oamenii din zona respectivă locuiau în case modeste, în jurul unei mlaştini. Astăzi, oraşul indian Mumbai face acelaşi lucru, la o scară mai mare, pentru a salva cea mai mare rezervaţie naturală din sudul Indiei.

Metropola Mumbai, numită până în anul 1995 Bombay, este capitala statului Maharashtra şi cel mai mare oraş al Indiei. Aici locuiesc peste 13 milioane de oameni, iar aglomeraţia urbană din timpul zilei depăşeşte 25 de milioane. Oraşul e construit pe şase insule şi este cel mai mare port al Indiei, care găzduieşte jumătate din traficul de mărfuri şi persoane al ţării. În tot acest furnicar, un singur parc a supravieţuit printre blocurile de beton şi sticlă, şi asta numai pentru că a fost declarat, în urmă cu două decenii, rezervaţie naturală.

Casele în copac nu erau interzise

Fiind atât de mulţi, indienii dorm adesea pe străzi, unde îşi întind rogojini, chiar în mijlocul trotuarului. Parcul i-a tentat pe mulţi, dar amenajarea locuinţelor pe domeniul rezervaţiei e complet interzisă. Cineva a constatat că legea indiană nu spune nimic despre casele în copaci. Imediat, mii de oameni şi-au instalat ambalaje din lemn şi de carton în arborii seculari, amenajându-şi locuinţe suspendate. Primăria a reacţionat, dar prea târziu. Azi, în copacii din parcul naţional Sanjay Gandhi locuiesc deja 60.000 de familii. A fost nevoie ca o organizaţie de protecţia mediului să dea în judecată statul Maharashtra pentru ca statul federal să intervină şi să ordone evacuarea lor. Procesul, care a ajuns la Curtea Supremă a Indiei, întrucât nimeni nu era dispus să finanţeze locuinţele pentru "oamenii pădurii", a fost câştigat de natură: parcul va rămâne parc, iar oamenilor din copaci li se vor oferi apartamente cu chirie la bloc. Ieri, toţi cei care locuiesc în parc dinainte de anul 1995 (când a început procesul), adică fix 4.142 de familii, au primit repartiţii pentru câte o garsonieră de 21 de metri pătraţi, cu baie şi bucătărie, în cartierul Chandivli. Restul vor fi evacuaţi cu ajutorul armatei.

Sanjay Gandhi, un Central Park al Indiei

Situat pe o suprafaţă de 107 kilometri pătraţi, la marginea oraşului Mumbai, parcul Sanjay Gandhi adăposteşte leoparzi şi căprioare, arbori rari şi vechi de sute de ani, precum şi o bogată floră specifică sudului Indiei. Aici se află Peşterile Kanheri, săpate de oameni acum 2.400 de ani, de unde izvorăsc câteva cursuri de apă , ce asigură apa potabilă pentru jumătate din Mumbai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite