Mugabe, chemat să dea explicaţii în Parlament pentru dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

Mugabe, chemat să dea explicaţii în Parlament pentru dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

Robert Mugabe, fostul pre;edinte al Zimbabwe

Fostul preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe a fost citat să se prezinte în faţa Parlamentului la 9 mai pentru a da explicaţii în legătură cu „dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari“, a anunţat un parlamentar, citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am stabilit data de 9 mai când fostul preşedinte se va prezenta pentru a depune mărturie", a declarat Temba Mliswa, preşedintele Comisiei parlamentare pentru minerit şi energie, citat de ziarul de stat Herald.
 
"Comisia s-a reunit joi şi a decis să îl invite pe fostul preşedinte Mugabe pentru a da explicaţii în legătură cu dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari", a adăugat el.
 
Mugabe a declarat pentru „Zimbabwe Independent“ că cei 15 miliarde de dolari dispăruţi reprezntă o legendă urbană care nu are nici o bază factuală. "A fost doar o cifră, unii oficiali mi-au spus că această cifră a circulat, dar în realitate nu a fost confirmată, a fost doar o poveste şi a fost vehiculată această cifră", a spus fostul dictaor Zimbabwe.
 
Comisia care se ocupă de acest dosar a cerut deja mai multor foşti miniştri, şefi de poliţie şi responsabili de rang înalt să vină şi să depună mărturie.
 
Regimul Mugabe a fost arătat mult timp cu degetul pentru gestionarea defectuoasă a sectorului minier din Zimbabwe. În septembrie anul trecut, ONG-ul Global Witness l-a acuzat că foloseşte bani din diamante pentru a-şi finanţa serviciile de informaţii acuzate de încălcări ale drepturilor omului şi de opresiune.
 
Mugabe, care a condus Zimbabwe de la independenţă în 1980, a fost forţat să demisioneze în noiembrie sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere. Fostul om forte al ţării, care beneficiază de o pensie substanţială, a lăsat Zimbabwe într-o criză economică profundă.
 
Deputaţii doresc să-i pună întrebări cu privire la declaraţiile făcute în 2016 în care regreta că ţara sa a pierdut venituri de 15 miliarde de dolari din diamante din cauza corupţiei şi a evaziunii de capital practicate de companiile miniere străine.
 
Comisia parlamentară responsabilă de acest dosar a convocat deja pentru declaraţii foşti miniştri, şefi de poliţie şi înalţi oficiali ai administraţiei ţării.
 
Într-un raport publicat anul trecut, ONG-ul Global Witness i-a acuzat pe lideri din Zimbabwe că au deturnat ani de zile profiturile din exploatarea diamantelor pentru a finanţa acţiuni de reprimare a adversarilor politici.
 
citeste totul despre: