Mossadul îşi schimbă conducerea. Cine este David Barnea, noul şef al spionajului israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mossad / Israel / FOTO Shutterstock
Mossad / Israel / FOTO Shutterstock

David Barnea a fost numit în funcţia de şef al Mossad, serviciul israelian de informaţii externe. Acesta ocupa poziţia de director adjunct al Mossadului, fiind specializat în recrutarea agenţilor implicaţi în operaţiunile de spionaj împotriva Iranului şi mişcării Hezbollah.

David Barnea, 56 de ani, îl va înlocui pe actualul şef Mossad, Joseph (Yossi) Cohen, la începutul lunii viitoare, a anunţat luni cabinetul premierului Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Barnea a intrat în Mossad în 1996, ca ofiţer de caz. Din 2013 până în 2019, când a devenit adjunctul agenţiei de spionaj, a condus unitatea Tzomet, despre care media israeliene scriu că recrutează şi coordonează agenţi.

Potrivit Haaretz, în calitate de şef al Tzomet, Barnea era responsabil de recrutarea de agenţi operativi împotriva celor mai importante ţinte ale Mossadului - Iran şi Hezbollah.

Iran a acuzat Mossad că a fost în spatele asasinării mai multor oameni de ştiinţă implicaţi în programul nuclear iranian şi lideri militari, precum şi de sabotarea facilităţilor de îmbogăţire a uraniului, despre care Israel susţine că vor să producă arme atomice.

Teheranul neagă că ar ţinti să construiască arme nucleare.

Actualul şef Mossad, Yossi Cohen, a condus agenţia timp de cinci ani, timp în care a fost implicat în discuţiile cu statele arabe din golf, discuţii care au rezultat în acorduri de pace semnate anul trecut cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite