Mossadul dezvăluie cum l-a vânat pe Mengele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de informaţii externe al Israelului (Mossad) va publica săptămâna aceasta, pentru prima dată, documente despre încercările agenţiei de spionaj de a-l captura pe temutul medic nazist Josef Mengele, supranumit „Îngerul Morţii“, cel care a efectuat experimente genetice pe deţinuţi de la Auschwitz şi care a trimis sute de mii de evrei în camerele de gazare.

Rapoartele, fotografiile şi hărţile ce au primit numele de cod „Dosarul Meltzer“ fac parte din cele trei volume realizate de către departamentul de istorie al Mosaddului cu privire la operaţiunile din perioada 1959-1991 ce vizau capturarea criminalilor nazişti de război.

Documentele au fost transmise recent către Yad Vashem (Memorialul Victimelor Holocaustului, instituţie oficială a Israelului), care le va pune la dispoziţia publicului atât online, cât şi la biblioteca instituţiei, scrie „The Jerusalem Post“.

Într-unul dintre acestea, consultat de publicaţia „Maariv“, este prezentată concluzia unei întâlniri secrete de cabinet din 1977, convocată de premierul de la acea vreme Menachem Begin. „Am decis să cerem Mossadului să reia căutările criminalilor nazişti de război, în special a lui Josef Mengele, în vederea aducerii lor în Israel pentru a fi judecaţi. Dacă nu pot fi aduşi la proces - omorâţi-i.“

Potrivit  publicaţiei „Yediot Aharonot“, la un moment dat, agenţii Mossadului au crezut că au ajuns la un pas de a-l captura pe infamul medic nazist.

În 1962, agentul Mossad Zvi Aharoni şi echipa sa au localizat un bărbat în Brazilia despre care au crezut că este Mengele. Totuşi, nu au primit niciodată autorizaţia de a acţiona. Motivele prezentate sunt de ordin operativ, politic şi chiar bugetar.

Însă Yosef Chen, care s-a ocupat în ultimii opt ani de studierea şi compilarea documentelor, a declarat că motivul a fost, de fapt, că suspectul nu ar fi fost Mengele. „Cineva a crezut că era el, dar, în cele din urmă, părea că nu e el.“ Ca urmare, nu s-a acţionat.

Chen, în vârstă de 81 de ani, el însuşi supravieţuitor al Holocaustului, a explicat că s-a investit mult timp în încercările de a-l prinde pe Mengele şi că „nu a fost nicio cale pe care (agenţii) să nu o încerce“. Numai că, potrivit lui, aceştia nu ştiau unde se află exact „Îngerul Morţii“. 

Planuri eşuate

Apoi, agenţii au încercat să-i dea de urmă prin intermediul fiului său, Rolf, care trăia în Berlinul de Vest. Unul dintre planuri consta în interceptarea unei convorbiri telefonice între cei doi, anticipată a avea loc în ziua în care ambii îşi sărbătoareau ziua de naştere - 16 martie. Un alt plan consta în a-l atrage într-o capcană amoroasă. Dar niciunul dintre acestea nu a funcţionat. 

Totuşi, chiar şi acum, mare parte din viaţa lui rămâne un mister. După căderea regimului Hitler, el ar fi plecat la Buenos Aires, Argentina, unde se crede că ar fi trăit vreme de un deceniu. Când agenţii Mossad erau la un pas de a descoperi unde se află, se presupune că a plecat în Paragauay şi, apoi, în Brazilia.

De altfel, în Brazilia a şi murit. În 1979 s-a înecat în timp ce înota în zona coastei Sao Paulo. A fost înmormântat, sub un nume fals, într-un cimitir brazilian, iar, ulterior, rămăşiţele sale au fost exhumate pentru a i se stabili identitatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite