Moscova acuză Washingtonul că pune la cale un atac împotriva forţelor lui Bashar al-Assad. Macron avertizează asupra unei noi crize umanitare în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt reprezentant rus a acuzat luni Statele Unite că îşi consolidează prezenţa militară în Orientul Mijlociu cel mai probabil în scopul lansării unui atac împotriva regimului de la Damasc. De la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat la rândul său asupra izbucnirii unei noi crize umanitare în Siria, de această dată în provincia Idlib.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, acuză Statele Unite că pregătesc un atac împotriva regimului condus de Bashar al-Assad. În opinia sa, mobilizarea distrugătorului USS Ross în regiune, care a intrat la 25 august în Marea Mediterană, face parte din acest plan.

Această acuzaţie vine la două zile de la o primă acuzaţie potrivit căreia rebelii din Idlib ar pune la cale un atac chimic pentru a-l imputa apoi regimului de la Damasc şi a da astfel un pretext occidentalilor de a viza poziţii ale armatei lui Assad.

Macron vrea creşterea presiunilor asupra lui Assad

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron a calificat drept „alarmantă“ situaţia din Siria.

Într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor la Paris, Macron a cerut „intensificarea presiunii asupra regimului de la Damasc şi a aliaţilor săi“ pentru o soluţionare politică a războiului din Siria.

Situaţia este alarmantă în prezent, deoarece regimul ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idlib şi nu a arătat până acum disponibilitatea de a negocia nici cea mai mică tranziţie politică“, a declarat şeful statului francez, citat de AFP.

„Este nevoie de o presiune suplimentară asupra regimului şi a aliaţilor săi şi, în această privinţă, aştept foarte mult din partea Rusiei şi Turciei, ţinând cont de rolul şi angajamentele acestora“, insistat el.

Regimul de la Damasc este hotărât să preia controlul total asupra provinciei Idlib, situată la graniţa cu Turcia. Această regiune reprezintă ultimul refugiu al grupărilor insurgente din Siria. Idlib este controlată în proporţie de 60% de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham, formată din membri ai fostei ramuri siriene a Al-Qaida, notează AFP.

Într-o vizită la Moscova, săptămâna trecută, ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a avertizat cu privire la o posibilă „catastrofă“ în cazul unei soluţii militare în Idlib.

Această regiune era una dintre „zonele de dezescaladare“ înfiinţate în Siria în urma unor negocieri de pace la Astana, patronate de Rusia şi Iran, susţinătoare ale lui Bashar al-Assad, şi de către Turcia, susţinătoarea unor grupări rebele siriene.

Un summit tripartit Iran-Rusia-Turcia pe tema Siriei este prevăzut să aibă loc la 7 septembrie la Tabriz (Iran).

Acord de cooperare militară între Damasc şi Teheran

Pe de altă parte, Iranul şi Siria au semnat un acord de cooperare militară şi reconstrucţie.

„Siria iese treptat dintr-o perioadă de criză, pentru a intra în faza de reconstrucţie“, a declarat ministrul iranian al Apărării Amir Hatami, citat de agenţia de presă Tasnim, după semnarea textului cu omologul său sirian Abdallah Ayoub.

Acordul reglementează continuarea „prezenţei şi implicării“ iraniene în Siria, a adăugat el.

Ministrul iranian, care a sosit duminică în Siria într-o vizită de două zile, s-a întâlnit şi cu Bashar al-Assad.

Izbucnit în martie 2011, războiul din Siria s-a soldat cu peste 350.000 de morţi până acum.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite