Mormântul profetului Iona, distrus de militanţii Statului Islamic. Zeci de lăcaşe de cult au fost demolate în ultimele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insurgenţii jihadişti distrug morminte şi lăcaşe de cult în drumul lor spre Bagdad. Mai multe materiale video postate de aceştia pe diferite reţele de socializare arată cum monumente istorice cu valoare inestimabilă, multe parte din patrimoniul naţional irakian, sunt dărâmate la comanda liderilor Statului Islamic.

Atacurile au avut loc în oraşul Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, aflat la nord de Bagdad. Mai mulţi indivizi, cu cagule şi ciocane, sunt filmaţi în timp ce distrug lăcaşurile de cult şi mormintele aflate în patrimoniul naţional al Irakului. Una dintre cele mai semnificative distrugeri a avut loc la mormântul Profetului Iona, venerat atât de creştini cât şi de musulmani deopotrivă.

Mormântul profetului a fost distrus în totalitate, conform martorilor oculari. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la mormântul profetului Seth, fiul lui Adam şi al Evei, unde excavatoarele şi buldozerele au distrus orice structură ce amintea de prezenţa creştinismului pe teritoriul Irakului.

În Mosul şi Tal Afar, oraşe aflate sub controlul Statului Islamic, câteva zeci de lăcaşe de cult au fost distruse în ultimele săptămâni. Un oficial local, pe numele său Zuhair Al-Chalabi a declarat pentru canalul de ştiri IrakiNews.com: „Elemente insurgente aparţinând Statului Islamic şi al Levantului (SIIL) controlează regiunea Mosul. Au intrat în mai multe biserici şi moschei şi au distrus relicve ale profeţilor Iona şi Seth. Distrugerile sunt iremediabile.” 

Liderii califatului autoproclamat al Statului Islamic consideră că venerarea relicvelor este un păcat şi trebuie pedepsit ca atare. 

    

      Filmuleţul postat pe YouTube arată cum militanţii distrug mai multe lăcaşe de cult: 

       

Noi crime ies la iveală

Atacurile s-au întâmplat pe fondul unor incidente ce scot la iveală noi crime şi abuzuri ale insurgenţilor. Peste 50 de cadavre au fost descoperite de autorităţile irakiene în zone agricole din afara oraşului Hillah, la sud de Bagdad. 

Purtătorul de cuvânt al armatei Irakiene, brigadier-general Saad Maan Ibrahim, a mărturisit că majoritatea victimelor erau legate la mâini şi la ochi, prezentând urme de împuşcături. 

Descoperirea sumbră din Hillah, un oraş predominant şiit, aflat la circa 100 de kilometri de Bagdad, întăreşte convingerea că războiul este unul de natură confesională, cu abuzuri comise direct împotriva minoritâţii şiite din Irak. .

Victimele erau cu toţii bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 40, investigaţia concluzionând că au fost ucişi cu doar câteva zile înainte, a declarat unul dintre medicii militari, sub protecţia anonimatului. 

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.

Extinderea autorităţii SIIL în nordul Irakului semnalează o influenţă tot mai mare a organizaţiei islamice radicale şi ameninţă cu grade mari de violenţă şi instabilitate.

Islamiştii radicali din Irak şi Siria au anunţat instaurarea unui califat în regiunile pe care le controlează. Potrivit unei harţi răspândite pe reţelele de socializare de membrii SIIL, grupul islamist îşi propune să-şi extindă graniţele până în 2020 şi în Europa. Statul Islamic vrea să preia controlul şi asupra ţărilor balcanice , inclusiv asupra Greciei, României, Bulgariei, dar şi a Spaniei.

Citeşte şi: 

   

FOTO Jihadiştii loiali SIIL distrug istoria biblică

SIIL conduce o campanie de demolare a moscheilor şiite antice, spre nemulţumirea localnicilor. Totodată liderul grupării jihadiste a apărut săptămâna trecută într-o filmare adresată musulmanilor din toată lumea. Un detaliu surprinzător este ceasul purtat la mâna dreaptă, despre care specialiştii cred că ar putea avea semnătura casei Rolex, Sekonda sau Omega Seamaster, fiind evaluat la cel puţin câteva mii de euro. Între timp,

Al-Qaeda se dezice de SIIL, califatul şi conducătorul său. Ideologii al-Qaeda spun că noul stat islamic din Irak încalcă legile sharia şi este deviant

Califul Ibrahim, care a cerut supunere tuturor musulmanilor, stăpâneşte arta de a folosi simboluri religioase pentru a-şi atrage populaţia islamică de partea sa. Însă prin aceeaşi tehnică a reuşit să sperie totodată mulţi lideri arabi. Chiar şi gruparea al-Qaeda, la care SIIL era afiliată, critică acţiunile din Irak.

Irak: Fisuri în interiorul noului califat. Provocări şi rezistenţă din interior

În ultimele săptămâni, Statul Islamic a fost în centrul atenţiei mass-mediei din întreaga lume, victoriile sale militare luând pe mulţi prin surpindere, dar, aşa cum explică unul dintre cei mai titraţi diplomaţi americani, succesele recente ale autoproclamatului califat nu reprezintă prima ameninţare la adresa stabilităţii Irakului şi nici măcar cea mai serioasă de până acum.

VIDEO Vălul şi fustele fac legea pe străzile Bagdadului. Femeile irakiene luptă cot la cot cu bărbaţii

Vizibil afectate de avansul fulgerător al grupării teroriste Statul Islamic, femeile irakiene au început un antrenament militar intensiv, sperând că noile aptitudini să le salveze viaţa, oferindu-le, în acelaşi timp, şansa de a-şi apăra oraşele şi satele de raidurile şi execuţiile în masă ale insurgenţilor suniţi.

Statul Islamic-cea mai bogată organizaţie teroristă din lume. În spatele ideologiei se ascunde o avere impresionantă

SIIL, mai nou redenumită SI-Statul Islamic-a ţinut prima pagină a ziarelor din ultimele săptămâni. O lume întreagă a privit cu consternare avansul fulgerător al fundamentaliştilor în Irak, proclamarea unui califat şi impactul pe care aceştia îl exercită asupra securităţii din Orientul Mijlociu.

Resursele de apă din Irak. Un război mai puţin cunoscut, dar la fel de important ca religia sau petrolul

Evenimentele recente din Irak au atras din nou atenţia comunităţii internaţionale, speculând diferite teorii cu privire la motivele ce stau în spatele luptei pentru putere. Aşa cum menţionează mai mulţi observatori ai conflictului, niciuna dintre cele două tabere nu menţionează în discursul lor o resursă cu o miză la fel de importantă ca petrolul sau religia: reţeaua hidrografică a Irakului .

VIDEO Liderul jihadiştilor SIIL, la prima apariţie în public

După ce au existat mai multe zvonuri cum că liderul grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis într-un raid aerian irakian, acesta a apărut în scurt timp într-o predică video în care le ordonă musulmanilor să i se supună, fiind prima sa apariţie publică de acest gen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite