Monarhiile din Golf declară Hezbollah drept „organizaţie teroristă“

Monarhiile din Golf declară Hezbollah drept „organizaţie teroristă“

Militanţi Hezbollah Foto: AP

Cele şase monarhii din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) au declarat drept organizaţie „teroristă“ mişcarea şiită libaneză Hezbollah, a anunţat miercuri secretarul general al Consiliului, Abdellatif Zayani, citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, sunnite (Arabia Saudită, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Kuweit), au luat această decizie din cauza „continuării acţiunilor ostile ale miliţiilor (Hezbollah), care recrutează tineri (din Golf) pentru comiterea de acte teroriste“, a afirmat Zayani.
 
Măsura vine în contextul unei puternice tensiuni între monarhiile din Golf şi Hezbollah, mişcare acuzată că reprezintă un capăt de pod pentru Iranul şiit şi că se amestecă în problemele ţărilor arabe.
 
Tensiunea s-a concentrat în jurul conflictului din Siria, unde Iranul şi Hezbollahul susţin regimul lui Bashar Al-Assad, combătut de o rebeliune sprijinită de către monarhiile din Golf, notează Agerpres în pagina sa electronică.
 
„Atrocităţile comise de miliţia Hezbollahului în ţările CCG şi actele sale teroriste şi de incitare în Siria, Yemen şi Irak (...) reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională arabă“, a subliniat Abdellatif Zayani într-un comunicat.

Prin urmare, „ţările din CCG au decis să considere miliţiile (Hezbollah) drept organizaţie teroristă“. 
 
„Vor fi luate măsuri corespunzătoare pentru a pune în practică această decizie, în conformitate cu reglementările privind lupta împotriva terorismului în vigoare în statele CCG şi cu legile internaţionale“, conchide comunicatul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările