Mojicie la nivel înalt. Preşedintele Braziliei şi ministrul Educaţiei îi atacă pe soţii Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mojicia la nivel înalt în politică pare să devină regulă. Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a postat un comentariu jignitor duminică la adresa primei doamne a Franţei, Brigitte Macron, în timp ce unul dintre miniştrii săi l-a numit pe şeful statului francez Emmanuel Macron „un cretin oportunist”.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a preluat duminică un comentariu ofensator pe Facebook la adresa Primei Doamne a Franţei, Brigitte Macron, în timp ce unul dintre miniştrii săi l-a catalogat drept „cretin oportunist“ pe şeful statului francez, Emmanuel Macron, aflat în prima linie a presiunilor exercitate asupra liderului brazilian pentru a lua măsuri în privinţa incendiilor din Amazonia, informează luni AFP.

Aceste atacuri inedite marchează o escaladare făţişă a tensiunilor între Brasilia şi Paris, care s-au accentuat în ultimele zile în urma presiunilor exercitate de Franţa, gazda summitului G7, asupra lui Jair Bolsonaro pentru a acţiona mai ferm împotriva incendiilor dramatice din Amazonia.

Bolsonaro a reacţionat la o postare ironică la adresa fizicului Primei Doamne a Franţei (66 de ani), care apare într-o fotografie ce o dezavantajează, în comparaţie cu mai tânăra Michelle Bolsonaro (37 de ani), sclipitoare în ziua învestirii soţului său.

„Acum înţelegeţi de ce Macron îl persecută pe Bolsonaro?“, se poate citi alături de fotografiile celor două cupluri prezidenţiale. „Este gelozia lui Macron, pun pariu“, scrie un internaut, a cărui postare a fost preluată de preşedintele brazilian.

„Nu-l umili pe tip - LOL“, a reacţionat într-un comentariu preşedintele Bolsonaro, referindu-se la omologul său francez.

Întrebat de AFP dacă postarea a fost publicată de către şeful statului însuşi, un purtător de cuvânt al Palatului prezidenţial s-a limitat să afirme: „Nu comentăm".

„Macron nu este la înălţimea acestei dezbateri (cu privire la Amazonia). Nu-i decât un cretin oportunist care caută sprijinul lobby-ului agricol francez“, a scris într-o postare şi ministrul Abraham Weintraub, referindu-se la opoziţia preşedintelui francez faţă de acordul de comerţ liber UE-Mercosur.

Termenul utilizat în portugheză („calhorda“), foarte departe de limbajul diplomatic, nu are echivalent exact în limba franceză, dar se află la intersecţia dintre „escroc“, „cretin“ şi „nenorocit“.

„Franţa este o ţară a extremelor. Ea produce oameni ca Descartes sau Pasteur, dar de asemenea voluntari Waffen SS Charlemagne“, scrie Weintraub, referindu-se la Divizia 33 SS Charlemagne, formată din voluntari francezi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În mijlocul unei rafale de tweet-uri, ministrul Educaţiei brazilian continuă: 'Ei şi-au ales un preşedinte fără caracter' şi 'trebuie atacat acest cretin de Macron'.

Olavo de Carvalho, scriitor şi „guru“ al lui Jair Bolsonaro, exilat în SUA, a inventat numele de „Macrocon“ pe Twitter, într-un moment în care tabăra lui Bolsonaro s-a dezlănţuit împotriva preşedintelui francez.

Fiul lui Jair Bolsonaro - Eduardo - deputat federal şi posibil viitor ambasador al Braziliei în SUA - a redistribuit vineri o înregistrare video cu manifestaţiile violente ale „vestelor galbene“ în Franţa cu textul: „Macron este un idiot!“

Amazonia a turnat gaz pe foc în relaţiile franco-braziliene care s-au tensionat de la sosirea la putere în Brasilia a preşedintelui de extremă dreaptă.

Jair Bolsonaro adusese deja un afront diplomatic la sfârşitul lunii iulie la adresa Parisului, când şi-a anulat o întâlnire programată cu ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, aflat într-o vizită în Brasilia.

El a postat pe Facebook o înregistrare video în care apărea la frizer în timpul în care avea programată întâlnirea cu şeful diplomaţiei franceze, pe care a anulat-o din motive de „agendă“.

Le Drian, care se pare că l-a iritat pe preşedintele brazilian prin faptul că s-a întâlnit cu organizaţii braziliene adeseori ostile la adresa lui Jair Bolsonaro, a ironizat această „urgenţă capilară“.

În ultimele zile, în contextul incendiilor din Amazonia, Jair Bolsonaro l-a acuzat pe Macron că are o 'mentalitate colonialistă', iar liderul francez i-a reproşat că 'minte' în legătură cu angajamentele sale climatice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite