Mircea Băsescu respinge acuzaţiile de trafic de armament şi trimite jurnaliştii la documentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu este suspectat de autorităţile din Taiwan pentru trafic cu arme
Mircea Băsescu este suspectat de autorităţile din Taiwan pentru trafic cu arme

Taiwan a respins astăzi ca fiind "nefondate" afirmaţiile presei locale privind un presupus caz de trafic de armament vechi către Angola prin intermediul familiei preşedintelui României.

Mircea Băsescu a respins acuzaţiile aduse de presa din Taiwan şi a ţinut să sublinieze că pe site-ul mysinchew.com a apărut, miercuri, un articol intitulat "Taiwan denies arms smuggling report", ce anunţă că acuzaţiile care i-au fost aduse nu au nicio bază.

Pe de altă parte, fratele preşedintelui a criticat jurnalistii care au preluat ştirea din presa taiwaneză, fără a se documenta corespunzător: "Sunteţi jalnici. Sunteţi mai jos decat fetele din Mamaia. Citiţi ziarele din Taiwan şi vedeti ce scrie acolo despre acest subiect", a spus Mircea Băsescu. El a declarat că dacă în campania electorala ar fi putut întelege rostul unor asemenea atacuri, acum nu-şi mai explică apariţia acestor acuzaţii, informează Mediafax.

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că va demara acţiuni judiciare în cazul în care afirmaţiile presei locale se dovedesc a fi adevărate, relatează Taiwan News, în pagina electronică.

Revista „Next” a publicat în ultima sa ediţie un articol prin care se arată că fratele preşedintelui României, Traian Băsescu, este suspectat de reambalarea unei mari cantităţi de muniţie veche din Taiwan, destinată distrugerii în Bulgaria, şi de vânzarea respectivei încărcături către Angola.

Astfel, Mircea Băsescu este acuzat de presa locală că ar fi autorul acestui trafic de armament. Peste 8.000 de tone de grenade, mine şi alte tipuri de muniţie veche urmau să fie distruse de armată, însă românii ar fi achiziţionat 1.884 de tone din această încărcătură, lucru care s-a întâmplat cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, după cum a anunţat, miercuri, ediţia on-line a revistei „Next”.

Conform sursei citate, armata va solicita companiei Explomo Technical Services, cu sediul în Singapore, informaţii privind modul în care această muniţie ar fi trebuit să fie distrusă. Firma respectivă a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Apărării pentru dezintegrarea celor 8.000 de tone de armament vechi.

Dacă aceste informaţii vor fi adevărate, atunci Ministerul Apărării din Taiwan va face toate demersurile judiciare pentru începerea unei anchete. Wang Kuo-Pin, diectorul Centrului de Achiziţii din cadrul Biroului pentru Armament, a declarat că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp posibil.

„Vom anula acest contract, iar ulterior vom cere rambursarea taxelor stipulate în acest contract dar şi anularea garanţiei depozitelor, urmând să înaintăm o cerere de compensare. Vom lua în calcul şi posibilitatea ca această anchetă a presei să fie un fals”, a comentat Wang Kuo-Pin.

Diectorul Centrului de Achiziţii din cadrul Biroului pentru Armament a adăugat că Ministerul Apărării din Taiwan este precaut în ceea ce priveşte manipularea muniţiei vechi, mai ales când este vorba despre plănuirea şi supervizarea distrugerii acesteia.

În luna mai a anului trecut, membri din cadrul armatei s-au deplasat în Bulgaria, pentru a urmări executarea contractului, care, potrivit lui Wang, a fost finalizat în august 2009. Compania bulgară Maxam, care s-a ocupat de distrugerea muniţiei, a fost nevoită să furnizeze o listă zilnică cu muniţia distrusă, însoţită de fotografii.

Ministerul Apărării taiwanez a solicitat două companii, una locală iar alta din străinătate, pentru furnizarea rapoartelor lunare despre manipularea muniţiei vechi.

Citeşte şi:

Sibiu: Două cutii de cartuşe descoperite cu ciocanul într-un pod de casă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite