Ministrul israelian de Externe vrea alegeri anticipate

Ministrul
israelian de Externe vrea alegeri anticipate

Ministrul de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman. FOTO: Reuters

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, s-a pronunţat duminică în favoarea organizării de alegeri anticipate în Israel, respingând aplicarea acordului privind relansarea negocierilor cu palestinienii, încheiat în iulie, a anunţat „Times of Israel”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia neaşteptată a lui Avigdor Lieberman a cărui formaţiune, Israel Beiteinou, a participat la alegerile precedente pe o listă comună cu partidul prim-ministrului Netanyahu, Likud, vine în contextual în care ultimele zile au existat tensiuni între Autoritatea Palestiniană şi Israel după ce Guvernul de la Tel-Aviv a anunţat că nu va mai elibera prizonierii palestinieni. Această decizie vine în urma anunţului realizat în urmă cu o săptămână de Autoritatea Palestiniană că a trimis cereri de aderare la 13 convenţii şi tratate internaţionale.

Guvernul israelian, aflat în plin proces de negociere cu privire la eliberarea mai multor deţinuţi palestinieni, are „trei opţiuni: să-i elibereze pe aceşti deţinuţi, chiar dacă palestinienii şi-au încălcat promisiunile, să formeze o nouă coaliţie guvernamentală sau să organizeze noi alegeri. Ultima opţiune este mai dezirabilă”, a declarat în cadrul unei conferinţe, la New-York, liderul partidului ultranaţionalist Israel Beiteinou, citat de un post de radio israelian.

Conform acordului încheiat în iulie cu ajutorul secretarului de Stat american, John Kerry, palestinienii au acceptat să renunţe, pentru o perioadă de nouă luni, la orice încercare de a adera la organizaţii sau convenţii internaţionale, în schimbul eliberării de către Israel a unor deţinuţi încarceraţi înainte de 1993.

La 29 martie, Israelul a refuzat să elibereze a patra şi ultima serie de prizonieri. Decizia a fost luată după ce Autoritatea Palestiniană a decis să adere la 15 acorduri şi tratate internaţionale.

Administraţia de la Washington a reacţionat în urma anunţului privind încetarea eliberării de prizonieri răspunzându-i şefului delegaţiei israeliene de negociatori, Tzipi Livni

„Decizia Israelului de a întârzia eliberarea celui de-al patrulea grup de prizonieri generează dificultăţi (...)Niciuna dintre părţi nu a exprimat intenţia de întrerupere a negocierilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: