Ministrul taliban al Închisorilor: pedepsele, inclusiv cele prin amputare, sunt „necesare pentru securitatea naţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii patrulează prin Kabul 23 septembrie 2021 FOTO EPA-EFE
Talibanii patrulează prin Kabul 23 septembrie 2021 FOTO EPA-EFE

Într-un interviu recent pentru AP, Nooruddin Turabi, noul ministru al închisorilor din Afganistan, apără reintroducerea mutilărilor şi execuţiilor ca necesare pentru securitatea naţională a Afganistanului, relatează The Guardian.

„Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadioane, în timp ce noi nu ne-am exprimat niciodată cu privire la legile şi pedepsele lor. Nimeni nu ne va spune ce legi ar trebui să aplicăm. Vom urma Islamul şi le vom croi după Coran”, a spus Turabi.

Turabi, 60 de ani, a fost ministru al justiţiei şi şeful aşa-numitului minister al propagării virtuţii şi prevenirii viciului în timpul guvernării anterioare a talibanilor. 

La acea vreme, lumea a denunţat pedepsele talibanilor care aveau loc pe stadioanele din Kabul sau la moscheea Eid Gah şi la care erau martori sute de bărbaţi afgani.

Criminalilii condamnaţi erau executaţi printr-un singur glonţ în cap, tras de familia victimei, care avea opţiunea de a accepta „bani pătaţi de sânge” în schimbul vieţii. Pentru hoţii condamnaţi, pedeapsa era amputarea unei mâini, iar celor vinovaţi pentru jaf pe drumuri le erau amputate o mână şi un picior.

Procesele nu aveau de obicei martori civili şi sentinţele erau date de judecători islamici care aplicau legislaţia religioasă.

 Turabi a dat de înţeles că de data asta va exista un sistem judiciar ce va judeca cazurile şi că aceştia vor include şi femeile, însă vechile pedepse vor fi menţinute şi de noul regim.

El spune că amputarea mâinlor în cazul hoţilor este de strictă necesitate pentru asigurarea securităţii întrucât are o putere mare de împiedicare a fărădelegilor.

Turabi a mai spus că guvernul urmează să stabilească o „politică” privind modul cum vor fi puse în aplicare pedepsele dacă vor fi publice sau nu.

Luptătorii talibani au reluat deja practica umilirii publice a celor vinovaţi de mici infracţiuni – în ultima săptămână astfel de infractori de rând au fost înghesuiţi legaţi în camioane, marcaţi pe gfaţă ca hoţi şi plimbaţi prin oraş.

Turabi este cunoscut ca unul din cei mai aspri legiuitori talibani care la începutul primului regim a distrus casetele cu muzică, a impus purtarea turbanelor în clădirile publice şi a ordonat bătăi publice ale bărbaţilor care îşi aranjau bărbile. El este cel care a cerut afganilor să se roage la moschei de cinci ori pe zi.

Ministrul Închisorilor mullahul Nooruddin Turabi FOTO captură

Ministrul Închisorilor mullahul Nooruddin Turabi FOTO captură

În interviul din această săptămână cu AP, Turabi a vorbit cu o jurnalistă.

„Ne-am mai schimbat faţă de trecut”, a spus el, explicând că talibanii vor permite televiziunea, telefoanele mobile, fotografiile şi videoclipurile „pentru că aceasta este necesitatea oamenilor şi suntem serioşi în privinţa asta”.

El a sugerat ca talibanii privesc acum mass-media ca pe o modalitate de a-şi răspândi mesajul. „Acum ştim că, în loc să ajungem doar la sute de oameni, putem ajunge la milioane”, a spus el. El a adăugat că, dacă pedepsele sunt făcute publice, atunci oamenilor li se poate permite să filmeze sau să facă fotografii pentru a răspândi efectul de descurajare.

Turabi, care a venit la interviu cu barba nearanjată şi purtând un turban alb, şi-a pierdut un picior şi un ochi în timpul luptelor cu soldaţii sovieticii în anii 1980.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite