Ministrul neozeelandez de Externe merge în Turcia pentru a-i cere socoteală lui Erdogan

Ministrul neozeelandez de Externe merge în Turcia pentru a-i
cere socoteală lui Erdogan

FOTO AFP

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Arden, a declarat, miercuri, că ministrul de Externe Winston Peters va merge în Turcia pentru a înfrunta comentariile preşedintelui turc Recep Erdogan, referitoare la atacul de la două moschei din Christchurch, în urma căruia 50 de oameni au murit, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Australianul Brenton Tarrant, bănuit a fi adept al supremaţiei albilor, a fost acuzat de crimă, sâmbătă, după ce a deschis focul în două moschei în timpul rugăciunilor de vineri. 

Erdogan, care încearcă să-şi crească susţinerea pentru partidul său cu rădăcini islamiste AKP în alegerile locale din 31 martie, a spus că îl va face pe suspect să plătească, dacă Noua Zeelandă nu va putea.

Erdogan a făcut comentariile în timpul unui miting electoral, în timpul căruia a arătat şi filmuleţul atacului armat, pe care atacatorul l-a transmis live pe Facebook. Erdogan a afişat şi pasaje din „manifestul” publicat online de către atacator, care a fost ulterior eliminat de pe reţelele de socializare.

„Suntem aici de 1.000 de ani şi vom fi aici până la apocalipsă, cu voinţa lui Dumnezeu”, a afirmat Erdogan la mitingul care comemora campania de la Gallipoli din 1915, când soldaţii otomani au învins forţele conduse de britanici, printre care se aflau şi australieni şi neozeelandezi, care doreau să cucerească peninsula.

„Bunicii voştri au venit aici... şi s-au întors în sicrie. Să nu aveţi vreo îndoială că vă vom trimite înapoi la fel ca pe bunicii voştri”, a precizat Erdogan în discursul de la miting.

Arden a spus că Peters va cere clarificări urgente.

„Va merge acolo ca să lămurească lucrurile, faţă în faţă.”

Între timp, prim-ministrul australian Scott Morrison a spus că l-a convocat pe ambasadorul Turciei, cerându-i ca comentariile lui Erdogan să fie eliminate din presa de stat.

„Voi aştepta să văd care este răspunsul din partea guvernului turc, înainte să iau alte măsuri în continuare, dar vă pot spune că toate opţiunile sunt pe masă,” a declarat Morrison.

El a mai precizat că ambasadorul Australiei în Turcia se va întâlni, miercuri, cu membri ai guvernului lui Erdogan.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: