Ministrul israelian al Apărării i-a prezentat scuze secretarului american de Stat, John Kerry

Ministrul israelian
al Apărării i-a prezentat scuze secretarului american de Stat, John Kerry

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon. FOTO: forward.com

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, şi-a prezentat scuzele, marţi seară, secretarului american de Stat, John Kerrz, după ce oficialul de la Tel-Aviv a făcut, anterior, declaraţii considerate de americani drept „şocante şi ofensatoare” ceea ce a declanşat tensiuni diplomatice, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul israelian a declarat că „nu a avut nicio intenţie de a-l jigni pe secretarul de Stat şi că îi prezintă scuze”. Yaalon a adăugat că „Israelul şi Statele Unite au un obiectiv comun de a înregistra progrese în negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni, mediate de John Kerry. Apreciem multiplele eforturi depuse de Kerry pentru atingerea acestui scop”.   

Cotidianul „Yediot Aharonot” a dezvăluit marţi faptul că în cadrul conversaţiilor private cu reprezentanţi ai administraţiei de la Washington şi oficiali israelieni, Yaalon a afirmat că : „Secretarul de Stat John Kerry - care a venit aici determinat şi animat de o obsesie de neînţeles şi de un fel de mesianism - nu poate înţelege nimic despre conflictul cu palestinienii (…)Singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi ca John Kerry să câştige Premiul Nobel pentru Pace şi să ne lase în pace”.

Oficialii americani au reacţionat prompt, printr-o ieşire publică a purtătorului de cuvânt de la Casa Albă, Jay Carney, considerând declaraţiile „ofensatoare”, mai ales în condiţiile în care Statele Unite îi pe liderii de la Tel-Aviv şi face eforturi pentru încheierea acordului de pace între Israel şi palestinieni.

Potrivit BBC, într-o declaraţie realizată de biroul de presă al ministrului israelian al Apărării este specificat faptul că „ministrul Yaalon îşi cere scuze dacă secretarul a fost ofensat de cuvintele” reprezentantului izraelian.

Biroul de presă precizează, de asemenea, că efortul depus de Kerry în chestiunea acordului de pace este apreciată de autorităţile israeliene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: