Militanţii Statului Islamic distrug vestigii din Palmira cu ciocanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teroriştii Statului Islamic distrug vestigiile din Palmira cu ciocanul FOTO AP
Teroriştii Statului Islamic distrug vestigiile din Palmira cu ciocanul FOTO AP

Teroriştii Statului Islamic (SI) se pare că au distrus, cu ciocanul, comori culturale din oraşul sirian Palmira, inclusiv un vestigiu ce data din secolul al II-lea, se arată într-un comunicat al grupării teroriste, citat de CNN.

Un bărbat ce transporta cel puţin şase statui prin provincia Aleppo a fost capturat de jihadiştii SI şi adus în faţa unui tribunal din oraşul Manbij, controlat de terorişti, se arată într-un comunicat de presă de pe reţelele sociale ale grupării teroriste. Militanţii au distrus relicvele cu ciocanele şi l-au condamnat pe traficant la biciuire. Pedeapsa a fost dusă la îndeplinire într-o piaţă publică, după ce tribunalul SI a decis că obiectele aflate în posesia lui au încălcat interpretarea extremă a islamului.

Joi, în Palmira, un oraş protejat UNESCO ce datează de peste 2.000 de ani, se pare că SI a distrus statuia Zeul Allat, un vestigiu antic important în care era reprezentat un leu ce prinde o căprioară. 

Teroriştii SI au distrus una dintre cele mai importante statui din Siria, în ceea ce priveşte calitatea şi greutatea. Aceasta a fost descoperită în 1977 şi datează din secolul al II-lea“, a declarat Ma'moun Abdul-Karim, directorul muzeelor şi antichităţilor din Siria.

Organizaţia culturală a ONU a acuzat miercuri Statul Islamic de „epurare culturală“, ca parte din propaganda globală de a recruta luptători străini şi de a distruge societatea din Orientul Mijlociu. 

Extremiştii violenţi nu distrug moştenirea culturală din greşeală, ca pagube colaterale, ci vizează sistematic monumente şi situri pentru a lovi societatea chiar în inima ei“, explică Irina Bokova, directorul general al UNESCO.

Actele de vandalism cultural ale SI asupra minunilor lumii au început când gruparea a preluat controlul oraşului Palmira, din mâna forţelor guvernamentale, în luna mai. Oraşul-oază este cunoscut sub numele de „mireasa deşertului“, datorită colecţiei nemaipomenite de ruine aflate de-a lungul unei rute istorice ce lega odată Persia, India şi China de Imperiul Roman.

Distrugerea deliberată, ceea ce vedem astăzi în Siria şi Irak, a atins niveluri fără precedent în istoria contemporană“, adaugă Irina Bokova.

Imagini cu Palmira - „mireasa deşertului“, înainte de începerea conflictului cu Statul Islamic, surprinse de un turist francez în 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite