Milenialii, tinerii născuţi în anii '80 şi '90, vor fi cei mai afectaţi în cazul unei noi crize economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

În timp ce războiul comercial continuă, investitorii se adăpostesc şi creşterea economică globală încetineşte, generaţia milenialilor este cea care are cel mai mult de suferit, scrie „The Atlantic”.

Recesiunile sunt dăunătoare pentru toată lumea. O economie în dificultate înseamnă consecinţe negative financiare, economice şi de sănătate pentru toţi, de la copii, la pensionari. Însă criza economică ce va urma va afecta cel mai mult generaţia adulţilor între 22 şi 38 de ani, pentru care efectele ultimei recesiuni încă se resimt puternic.

Milenialii sunt acum mai vulnerabili decâ alţii, fiind lăsaţi vulnerabili de criza anterioară. În timp ce se îndreaptă spre vârsta mijlocie, nu reuşesc să intre în clasa de mijloc şi vor deveni, cel mai probabil, prima generaţie din istoria economică modernă care va ajunge mai rău decât cea a părinţilor lor. Următoarea criză economică le va întârzia carierele şi le va micşora salariile, chiar când milenialii ar trebui să intre în perioada cea mai prosperă a anilor de maturitate..

Milenialii au absolvit chiar în timpul celei mai negre pieţe de muncă din ultimii 80 de ani. Din păcate, acest lucru nu înseamnă doar câţiva ani de şomaj sau de locuit cu părinţii, ci un deceniu întreg de venituri mici şi posibilităţi financiare reduse. Generaţia suficient de ghinionistă încât să intre pe piaţa muncii în timpul unei recesiuni suferă pierderi „semnificative” de venituri, care se recuperează în ani de zile, arată mai multe studii. Începând cu anul 2014, bărbaţii mileniani nu au câştigat mai mult decât bărbaţii din generaţia X la aceeaşi vârstă. Femeile mileniale câştigă mai puţin decât cele din generaţia X.

Cei născuţi în anii `80 şi `90 s-au îndatorat mult, în special pentru a-şi achiziţiona o casă sau în unele cazuri pentru a-şi plăti studiile. Combinaţia toxică între venituri mai mici şi datorii mai mari i-a condus pe mileniali să aibă un acces din ce în ce mai redus la piaţa imobiliară, ca să-şi poată achiziţiona o casă, fiind obligaţi să plătească chirii. Acest lucru înseamnă un transfer de bani de la cei tineri la cei mai în vârstă. De asemenea, costul ridicat de trai i-a împiedicat pe mileniali să poată face economii sau să investească ca să-şi asigure viitorul. 

Următoarea recesiune, fie că se va întâmpla anul acesta, anul viitor sau oricând, probabil că va crea chiar mai multe dezavantaje pentru această generaţie. Milenialii deja amână achiziţionarea unei case, precum şi căsătoriile sau copiii, din cauza locurilor de muncă prost plătite. Un context care să conducă la o rată mai mare a şomajului şi la venituri mai mici i-ar putea forţa pe mileniali să amâne chiar mai mult economisirea banilor, îngreunând perspectivele lor de viitor. Şi faptul că această generaţie ar putea intra pe o traiectorie chiar mai strâmbă decât în prezent nu-i afectează doar pe mileniali. Economiile merg, în general, mai prost dacă aceştia nu-şi pot cumpăra case, întemeia familii, începe afaceri şi dacă nu pot cheltui la fel cum au făcut-o alte generaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite