Mii de protestatari au cerut eliberarea fostului lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Mii de protestatari au cerut eliberarea fostului lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Proteste ale kurzilor la Strasbourg

Mii de kurzi au protestat în oraşele din sud-estul Turciei pentru a cere eliberarea fostului lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan, Abdullah Ocalan, închis acum 15 ani. Protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov în poliţişti, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Poliţia turcă a utilizat sâmbătă gaze lacrimogene şi un tun cu apă împotriva manifestanţilor kurzi care cereau eliberarea fostului lider al Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, atunci când protestele au căpătat un caracter violent, notează AFP.

Peste o sută de manifestanţi kurzi au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în direcţia trupelor de poliţie, la Diyarbakir, oraş cu majoritate kurdă din sud-estul Turciei, la finalul unei adunări ce a marcat împlinirea a 15 ani de la arestarea lui Öcalan de către autorităţi. Manifestaţii asemănătoare au avut loc în alte localităţi din sud-estul ţării, iar poliţia a intervenit pentru a îi împrăţtia pe protestatarii violenţi.

O altă manifestaţie la care au participat 30.000 de persoane, potrivit organizatorilor, 9.000 potrivit poliţiei, a avut loc la Strasbourg, în Franţa.


Fostul lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan a fost condamnat la moarte pentru trădare şi separatism în 1999. În 2002, sentinţa a fost înlocuită cu detenţia pe viaţă, în urma abolirii pedepsei cu moartea în Turcia.

Mii de kurzi se află în prezent în închisoare pentru presupusa lor apartenenţă la PKK, considerat ca o mişcare teroristă în Turcia şi numeroase ţări occidentale, sau la alte partide afiliate acestuia.

Ankara şi PKK au demarat negocieri pentru a încerca să pună capăt conflictului kurd, soldat cu peste 45.000 de morţi cu începere din 1984.

Procesul a fost însă blocat în toamnă, după decizia PKK de a suspenda retragerea rebelilor săi din Turcia pentru a denunţa promisiunile nerespectate ale guvernului.


Conflictul kurd a făcut mai mult de 40.000 de victime de la începutul insurgenţei formaţiunii în 1984.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: