Mii de persoane au protestat la Istanbul faţă de un proiect de lege care propune achitarea unor bărbaţi condamnaţi pentru viol de minore

Mii de persoane au protestat la Istanbul faţă de un proiect de lege care propune achitarea unor
bărbaţi condamnaţi pentru viol de minore

FOTO AFP

Mii de persoane, inclusiv femei şi copii, au protestat sâmbătă, la Istanbul, faţă de un proiect de lege controversat în urma căruia ar putea fi achitaţi mii de bărbaţi condamnaţi pentru viol de minore dacă aceştia se vor căsători cu victimele lor, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin 3.000 de oameni au luat parte la manifestaţia organizată în partea asiatică a metropolei turce. Ei au aplaudat, au fluierat şi au scandat sloganuri antiguvernamentale.

„Nu vom tăcea. Nu vom asculta. Retrageţi imediat proiectul de lege“, au strigat ei.

Oamenii au fluturat pancarte pe care scria „AKP, ia mâinile de pe corpul meu“, o referire la faptul că partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege.

Opoziţia, mai multe celebrităţi, precum şi o asociaţie care o are drept vicepreşedinte pe fiica lui Erdogan, şi-au exprimat nemulţumirile în legătură cu propunere.

La rândul său, ONU s-a declarat „foarte îngrijorată“ în legătură cu proiectul de lege. „Aceste forme abjecte de violenţă împotriva copiilor sunt infracţiuni care ar trebui pedepsite ca atare, iar în toate aceste cazuri, interesul copiilor ar trebui să prevaleze“, a declarat purtătorul de cuvânt Christophe Boulierac.

Parlamentarii turci au aprobat în primă lectură un proiect de lege care va permite achitarea bărbaţilor acuzaţi că au violat minore, dacă se căsătoresc cu victimele lor.

Proiectul va fi discutat în Parlament în a doua lectură marţi, când aleşii vor da votul final.

Dacă va fi aprobat, circa 3.000 de bărbaţi condamnaţi pentru viol de minore vor fi achitaţi.

Guvernul susţine că vor scăpa nepedepsiţi numai bărbaţii care au întreţinut relaţii sexuale cu minore fără a folosi „forţa sau ameninţările“.

Numărul cazurilor de violenţă împotriva femeilor a crescut în ultimul deceniu în Turcia. Statisticile arată că rata crimelor vizând femei a crescut cu 1400% în perioada 2003-2010.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările