VIDEO Micuţa pakistaneză împuşcată în cap de talibani: „Credeau că un glonţ ar putea să ne facă să tăcem. Au eşuat“

Malala, tânăra care a fost rănită de talibani, a susţinut un discurs la ONU

Malala Yousafzai, supravieţuitoarea unui atac armat al talibanilor în timp ce se întorcea de la şcoală, a susţinut un discurs vineri la ONU, lansând un apel la „educaţie pentru toţi copiii“. Adolescenta pakistaneză a declarat că nu se va lăsa redusă la tăcere de către talibani şi va continua să susţină drepturile fetiţelor din Pakistan de a merge la şcoală.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Talibanii credeau că un glonţ ar putea să ne facă să tăcem, dar au eşuat", a declarat Malala în faţa zecilor de reprezentanţi ai ONU.

„Astăzi nu este ziua Malala, aceasta este ziua tuturor femeilor, băieţilor şi fetelor care şi-au ridicat glasurile pentru a-şi apăra drepturile", a afirmat adolescenta care şi-a sărbătorit cea de-a 16-a aniversare. „Eu nu sunt aici pentru a vorbi despre răzbunarea mea personală contra talibanilor (..), eu sunt aici pentru a apăra drepul la educaţie pentru toţi copiii".

Malala a fost victima unui teribil atac al talibanilor, în timp ce se întorcea de la şcoală pe 9 octombrie 2012. Ea a fost dată jos din autobuzul şcolar şi împuşcată în cap, dar a suferit după un lung tratament în Marea Britanie. Talibanii doreau s-o pedepsească astfel pentru angajamentul ei de a promova drepturile tinerelor la educaţie în şcoală.

Atacurile de acest tip s-au înmulţit în Pakistan în ultimele luni, mai ales în zona de graniţă cu Afganistanul. Fundamentaliştii islamici se opun ca fetele să aibă dreptul la educaţie şi au încercat să intimideze atât copii, cât şi profesorii care „îndrăznesc să predea la şcolile de fete“. Profesoara Malalei a fost executată în această primăvară în faţa fiului ei, în timp ce se întorcea de la şcoală.

În timpul discursului din cadrul Consiliului ONU, Malala a fost îndelung aplaudată de către numeroşi oficiali de rang înalt, printre care şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, fostul premier britanic Gordon Brown, trimisul special pentru educaţie ONU, şi mai multe sute de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, din 85 de state.

Gordon Brown a spus că Malala este „cea mai curajoasă tânără din lume" şi i-a dorit acesteia un „La mulţi ani!", în timp ce Ban Ki-moon a salutat-o pe „Malala, eroina noastră, campioana noastră", felicitând-o pentru „lansarea unui mesaj de încurajare plin de demnitate".

„Teroriştii au cea mai mare frică, deoarece tinerii ar putea fi educaţi", a afirmat secretarul general al ONU.

Acesta a fost primul discurs în public al tinerei pakistaneze, după ce ea a părăsit spitalul din Birmingham (centrul Marii Britanii) în februarie, unde a fost cu succes operată la cap. Malala va rămâne în Regatul Unit, fiind deja înscrisă la o şcoală britanică. Ea a devenit un simbol al rezistenţei faţă de talibani, iar candidatura ei a fost propusă spre acordarea Premiului Nobel pentru Pace.

Ban Ki-moon a subliniat că peste 57 de milioane de copii nu au posibilitatea de a merge la şcoala primară. "Majoritatea lor sunt fete, iar jumătate dintre ei lor locuiesc în zonele rurale", a adăugat Secretarul General al ONU. Amintind despre atacurile recente asupra şcolilor din Pakistan şi din Nigeria, Ban Ki-moon a afirmat că „şcolile ar trebui să constituie nişte refugii pentru toţi copiii, băieţi şi fete".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: