Mexic: Statuia lui Cristofor Columb, înlocuită cu cea a unei femei olmece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Cristofor Columb din Ciudad de Mexico FOTO CNN
Statuia lui Cristofor Columb din Ciudad de Mexico FOTO CNN

Autorităţile mexicane au confirmat luni că vor înlocui statuia navigatorului italian Cristofor Columb cu cea a unei femei indigene.

„Sculptura va fi mutată într-un loc sigur, demn şi adecvat”, a precizat Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) într-un comunicat.

În locul ei, va fi instalată scultupra unei „femei olmece” realizată de artistul mexican Pedro Reyes, a precizat, duminică, primăriţa Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, în cursul unui eveniment care a coincis cu celebrarea Zilei Internaţionale a Femeilor Autohtone.

Decizia, care vine cu câteva zile înainte de aniversarea a 200 de ani de la obţinerea independenţei faţă de Coroana Spaniolă, reprezintă un act de „justiţie socială” şi recunoaşterea a 500 de ani de „rezistenţă indigenă”, a adăugat ea.

Statuia lui Cristofor Columb, căruia i se atribuie descoperirea Americii sub patronajul Coroanei Spaniole, a fost plasată într-un rond de pe bulevardul central Paseo de la Reforma 1877, în apropiere de Templo Mayor, centrul civilizaţiei aztece.

Autorităţile au retras-o în octombrie 2020, ca să poată fi „îngrijită de personal specializat în conservare şi restaurare”. Dar, în loc să o reinstaleze în acelaşi loc, va fi mutată într-un alt cartier al capitalei, pentru a evita „riscurile pentru această piesă de o importantă valoare artistică şi istorică”, a declarat INAH.

Retragerea statuii a intervenit la puţin timp după difuzarea unui apel pe reţelele de socializare vizând dărâmarea ei, în „omagiu”, potrivit organizatorilor campaniei, „faţă de milioanele de indigeni şi descendenţi africani masacraţi” după descoperirea Americii.

Statuia lui Cristofor Columb şi Monumentul Îngerul Independenţei au fost acoperite cu graffiti de protest în cursul unor marşuri feministe.

Preşedintele în exerciţiu al Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, se prezintă drept un apărător al cauzei indigene. El a cerut Guvernului spaniol şi Vaticanului să prezinte scuze istorice pentru abuzurile comise în timpul cuceririi şi evanghelizării teritoriului mexican.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite