Mexic: Liderul unui cartel de droguri a recunoscut că este responsabil de uciderea a 1.500 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lider al unui cartel de droguri din Mexic, arestat vineri, a mărturisit că a ordonat uciderea a 1.500 de persoane din statul federal Chihuahua. Mexicanul în vârstă de 33 de ani este cunoscut ca fiind coordonatorul principal în traficul de droguri din Juarez, oraş renumit pentru numărul mare de acte de violenţă în care au murit peste 3.000 de oameni doar în 2010.

Jose Antonio Acosta Hernandez (33 de ani) a fost arestat, vineri, de polişitii mexicani. În timpul interogatoriului, el a recunoscut că a ordonat uciderea a 1.500 de persoane în statul federal Chihuahua din Mexic.

Citeşte şi:
Cartelurile răpesc şi teritorii Mexicului

Acosta este suspectat, totodată, că a pus la cale asasinarea unei angajate a consulatului Statelor Unite şi a soţului ei, în Juarez, anul trecut.

Oficialii poliţiei citaţi de BBC News informează că Acosta este unui dintre coodonatorii principali ai traficului de droguri din cartelul din Juarez, oraş renumit a fi cel mai violent din lume. Doar anul trecut, peste 3.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre grupările infracţionale implicate în traficul de stupefiante.

Suspectul arestat, cunoscut şi ca "El Diego", este acuzat că ar fi liderul bandei "La Linea", ai cărei membri lucrează ca asasini plătiţi în Juarez. Cartelul controlează principalele rute ale traficului de droguri, stupefiantele fiind transportate din oraşul mexican către localităţi din Statele Unite ale Americii.

Guvernul Mexicului a oferit o recompensă de 15 milioane de pesos, echivalentul a peste 770.000 de euro, cetăţenilor care au dat indicaţii poliţiei ce au dus la arestarea lui "El Diego".

Explozia de violenţă din Mexic, denumită "războiul drogurilor", a început în 2006, când preşedintele Felipe Calderon a ordonat operaţiunile de distrugere a cartelurilor. Peste 40.000 de soldaţi şi poliţişti au ieşit în stradă pentru a încerca să dezmembreze puternicele grupări mexicane implicate în traficul de stupefiante. Opoziţia şi organizaţiile umanitare au criticat, însă, decizia lui Calderon, susţinând că ofensiva lui nu a făcut altceva decât să agraveze situaţia. Odată cu arestarea a numeroşi lideri ai reţelelor infracţionale au murit, în 2006 până în prezent, peste 40.000 de oameni în "războiul drogurilor" din Mexic.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite