Mesajul Israelului pentru SUA şi UE: „Miza jocului din Egipt nu este democraţia“

Mesajul Israelului pentru SUA şi UE: „Miza jocului din Egipt nu este democraţia“

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu

Mesajul Israelului pentru Washington şi capitalele cele mai importante ale Europei, legat de situaţia din Egipt, este în esenţă unul foarte simplu: opriţi ţara din destrămare!

Ştiri pe aceeaşi temă

„Miza jocului din acest moment nu este democraţia“, a declarat unul dintre oficialii israelieni, reiterând poziţia Israelului faţă de situaţia din Egipt. „Miza jocului este faptul că trebuie ca statul să fie funcţional. După ce pui Egiptul pe picioare, de abia apoi se poate vorbi despre reluarea procesului democratic, acolo.“

Reprezentantul Guvernului Netanyahu, al cărui nume nu a fost dezvăluit presei israeliene, a declarat că realitatea din prezent este că singurul actor care îşi poate asuma autoritatea în Egipt pentru a impiedica statul să se prăbuşească este Armata.  

„Dacă înlături acel actor, Egipt o va lua pe urmele Siriei, Tunisiei şi Libiei“, a mai spus oficialul. „Fie că ne place sau nu, nimeni altcineva nu poate conduce ţara în aceste momente“.

Se pare că mesajul Ierusalimului este unul convenit de administraţia Netanyahu, pentru a fi auzit de guvernele interesate în opinia Israelului, care spre deosebire de SUA şi UE, se învecinează cu Egiptului şi poate suferi direct în urma evenimentelor de acolo.

Mai mult, există o nemulţumire a Guvernului israelian faţă de pasivitatea Washingtonului şi a Bruxellex-ului, care evaluează situaţia de la distanţă, fără a înţelege cum este să te învecinezi direct cu o ţară care alunecă spre anarhie.

Comentariile apărute în presa israeliană vin într-un moment cheie al chestiunii Egiptului, deoarece sunt presiuni tot mai mari pe Statele Unite pentru ca acestea să înceteze furnizarea ajutorului financiar annual, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, pentru Egipt.

Mai mult, UE desfăşoară în acest moment o reuniune a ambasadorilor săi pentru a găsi o soluţie comună de gestionare a crizei din statul nord-african, după ce preşedintele Uniunii,Van Rompuy, şi Jose Manuel Barosso, au avertizat administraţia interimară de la Cairo că îşi vor reexamina relaţiile cu Egiptul, dacă violenţele nu încetează. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: