Mesaj pentru Iran: Două bombardiere americane au zburat deasupra Orientului Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier B-52 FOTO EPA-EFE
Bombardier B-52 FOTO EPA-EFE

Două bombardiere americane B-52 au survolat duminică Orientul Mijlociu în semn de avertisment pentru Iran, relatează AP.

Comandamentul Central al Armatei SUA a anunţat că cele două bombardiere au fost însoţite de avioane ale altor ţări aliate, menţionând Israelul, Arabia Saudită şi Qatarul.

Este al patrulea zbor de acest tip în acest an şi al doilea de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, la 21 ianuarie.

Potrivit site-urilor de monitorizare a zborurilor, cele două bombardiere B-52 au decolat de la baza aeriană Minot, din Dakota de Nord.

Armata SUA nu a menţionat direct Iranul în declaraţia sa, subliniind doar că obiectivul misiunii este de „disuada agresiunile şi de a reasigura partenerii şi aliaţii în legătură cu angajamentul armatei americane în favoarea securităţii în regiunea” Orientului Mijlociu.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington sunt complicate în principal de intenţia iranienilor de a se dota cu arme nucleare. În 2018, preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, şi-a retras ţara din acordul nuclear iranian, intrat în vigoare cu trei ani mai devreme. Noul preşedinte, democratul Joe Biden, şi-a anunţat intenţia de a întoarce SUA în acest acord dacă Iranul revine la respectarea limitelor fixate asupra programului său nuclear.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite