Mercenarii lui Putin, în dificultate într-o ţară din Africa: Acuzaţi de crime, şantaj asupra autorităţilor, comportament de stăpâni şi înţelegeri secrete cu inamicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari Wagner în Republica Centrafricană FOTO corbeaunews-centrafrique.com
Mercenari Wagner în Republica Centrafricană FOTO corbeaunews-centrafrique.com

În timp ce caută să se implanteze în Mali, compania militară Wagner, supranumită de Amnesty International drept „armata secretă a lui Vladimir Putin”, face obiectul unor acuzaţii grave în Republica Centrafricană: crime, abuzuri, şantaj asupra autorităţilor, întreţinerea haosului şi încheierea unor înţelegeri secrete cu inamicii.

Mercenarii Wagner au zile complicate în Republica Centraficană, unde sunt prezenţi din 27 decembrie 2017. Acuzaţiile cu privire la comiterea de atrocităţi se înmulţesc pe zi ce trece, fiind confirmate recent într-un raport guvernamental.

Conform raportului, publicat de noul guvern, condus de Henri-Marie Dondra, Wagner este vinovată de abuzuri împotriva populaţiilor din Republica Centrafricană. Ca urmare, Guvernul lui Dondra a decis să reducă aşa-zisa „misiune de asistenţă” dusă de Wagner pe lângă posturile vamale.

Wagner, care se prezintă o sursă de stabilitate în ţară, inclusiv într-un film de propagandă ieftină, nu acceptă concluziile raportului. Şi acţionează contrar imaginii pe care şi-o face, iscând, potrivit presei locale, o luptă pentru putere între preşedintele Faustin-Archange Touadéra şi premierul Henri-Marie Dondra. Presa locală scrie că Wagner răspândeşte numeroase zvonuri împotriva lui Dondra, unul dintre ele fiind că ar pregăti o lovitură de stat. Luni, Wagner a cerut direct plecarea lui Dondra din fruntea guvernului şi o compensaţie financiară de peste 60 de milioane de euro pentru îndepărtarea sa de la posturile vamale. Plata trebuie făcută până joi, 13 octombrie. Până atunci, Wagner refuză să se retragă din postul vamal Beloko.

Concomitent cu întreţinerea haosului la vârful puterii, Wagner ar căuta să-şi asigure menţinerea prezenţei în Republica Centrafricană făcând înţelegeri secrete cu rebelii împotriva cărora ar trebui să sprijine trupele guvernamentale.

În plus, reprezentanţii Wagner sunt acuzaţi că se comportă ca nişte stăpâni în zonele în care administrează mine, ameninţând tinerii cu moartea dacă nu vin la muncă şi subordonându-şi prefecţii, adică reprezentanţii puterii în regiune. Presa locală dă exemplul unui anume Aleksei, şeful Wagner pentru prefectura Hautte-Kotto, care le-ar fi transmis muncitorilor unei mine că îi va „împuşca” pe cei care vor încerca să vândă pe ascuns diamante sau aur şi a cerut să-i fie aduşi la muncă toţi tinerii din zonă. Prefectul Thierry Évariste Binguinenndji a fost solicitat să intervină în acest caz şi să tempereze ameninţările, dar acesta a recunoscut în faţa unui grup de tineri că el însuşi este „nevoit să aştepte, uneori ore în şir, pentru a se întâlni” cu Aleksei. Potrivit presei locale, în ultimele şapte luni, jumătate din tinerii din Bria, reşedinţa prefecturii Hautte-Koto, au părăsit oraşul din cauza ameninţărilor primite din partea Wagner.

Dar cele mai grave acuzaţii aduse împotriva Wagner sunt legate de instalarea de mine şi uciderea unor civili, mai ales din comunitatea fula. Un raport al MINUSCA (Misiunea ONU în Republica Centrafricană) mai arată că Wagner este implicată în asasinarea unui lider local, şi anume a primarului localităţii Koui, Lamido Souleymane Daouda.

În timp ce apelurile la aducerea Wagner în faţa instanţelor internaţionale se multiplică în Republica Centrafricană, compania privată rusă caută să se implanteze în Mali, spre nemulţumirea Franţei.

Potrivit RFI, şeful Wagner în Republica Centrafricană, un anume Aleksandr Ivanov, s-a deplasat recent la Bamako pentru discuţii în acest sens. Într-un interviu acordat pentru un portal din Mali, Ivanov susţine că „ofiţerii” pe care îi reprezintă au contribuit la instruirea armatei centrafricane, au oferit asistenţă tactică şi organizare logistică. „Cred că o muncă de acest gen vom face şi în Mali”, a spus acest bărbat de aproximativ 60 de ani.

Raportul ONU şi ancheta BBC

Un raport ONU contrazice imaginea prezentată de Aleksandr Ivanov, relevând atrocităţi şi implicare în lupte pe teren, nu în limitarea la asistenţă tehnică.

Printre „încălcările dreptului internaţional umanitar comise de către militari din FACA şi instructori ruşi” Wagner se afă „asasinate oarbe, ocuparea unor şcoli şi jafuri la scară mare, inclusiv de la organizaţii umanitare”, precizează ONU. Numeroase mărturii din multiple locuri din Republica Centrafricană relevă, de asemenea, „participarea activă a unor instructori ruşi în confruntări armate terestre, adesea la conducerea unor operaţiuni şi nu în susţinerea FACA”, se arată în raport, care a fost preluat inclusiv în Rusia, de către Novaia Gazeta.

O anchetă BBC dă indicii că Wagner este puternic conectat la vârful statului rus. Ancheta, care a pornit de la o tabletă pierdută de un luptător Wagner în Libia, arată că grupul a cerut armament disponibil doar pentru armata rusă.

La 19 ianuarie 2020, Wagner comanda şase vehicule blindate, patru tancuri, 12 camioane, 44 de SUV-uri, 270 de puşti de asalt Kalaşnikov, radare, căşti, medicamente şi diverse echipamente de protecţie.

Potrivit expertului în securitate Chris Cobb-Smith, citat de Novaia Gazeta, această listă indică faptul că există „acces la un buget semnificativ”. „Companiile private americane, precum Blackwater, pot avea, de asemenea, un anumit sprijin din partea guvernului SUA, dar nu cred că au autoritatea să ceară tancuri, sisteme de artilerie şi drone”, spune Cobb-Smith, declarându-se convins că Wagner este legat de Ministerul rus al Apărării.

În urma publicării raportului ONU şi a anchetei BBC, Institutul Robert Lansing a cerut catalogarea Wagner ca „organizaţie teroristă”.

Statul rus neagă că ar avea vreo legătură cu Wagner. Însă numeroşi experţi în chestiuni internaţionale afirmă că Wagner se ocupă de interesele „geopolitice” şi „economice” ale lui Putin acolo unde preşedintele rus preferă să dea impresia că nu este implicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite