Mercenari britanici, vizaţi de o anchetă pentru crime de război în Sri Lanka

Mercenari britanici, vizaţi de o anchetă pentru crime de război
în Sri Lanka

Ziua Comemorării în Sri Lanka FOTO EPA-EFE

Scotland Yard a anunţat luni deschiderea unei anchete cu privire la acuzaţii de crime de război comise de mercenari britanici în anii ’80 ai secolului trecut în Sri Lanka.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această anchetă vine ca urmare a unor indicii primite în martie, a precizat poliţia londoneză.

Potrivit BBC News, ancheta vizează o fostă companie privată de securitate, Keenie Meenie Services (KMS), fondată de foşti membri ai forţelor speciale (SAS) ale armatei britanice şi care şi-a încetat activitatea în anii ’90.

KMS a instruit o unitate de elită a poliţiei din Sri Lanka (STF) angajată în lupte contra separatiştilor tamili. Această unitate este acuzată că a executat sumar rebeli ai organizaţiei Tigrilor Tamili şi a ucis civili tamili.

Unul dintre fondatorii KMS, David Walker, în vârstă de 78 de ani, conduce în prezent o altă companie de securitate cu sediul la Londra, Saladin Security.

„Dezminţim categoric acuzaţiile potrivit cărora David Walker şi angajaţi ai KMS Limited ar fi complici la crime de război în Sri Lanka la mijlocul anilor ’80”, a reacţionat un reprezentant al Saladin Security.

Acesta a precizat totodată că Saladin Security nu are nicio legătură cu KMS, iar David Walker va coopera cu anchetatorii.

Războiul civil din Sri Lanka a durat timp de 25 de ani. S-a încheiat în mai 2009, cu înfrângerea rebelilor tamili.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările