Masacrul de la Christchurch: care sunt legile de control al armelor în Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Masacrul de la două moschee din Christchurch, Noua Zeelandă a redeschis dezbaterile naţionale asupra regimului armelor. Premierul a anunţat modificări ale legilor de control al armelor, relatează BBC. Principalul suspect avea permis de port-armă şi deţinea mai multe arme.

Fostul premier neozeelandez Helen Clark  a declarat pentru BBC că ar fi surprinzător ca ţara să nu impună legi mai stricte de control al armelor, dat fiind că suspectul poseda mai multe arme.

Premierul Jacinda Ardern  a declarat că principalul suspect deţinea 5 arme, între care 2 arme semi-automate şi două puşti, pentru care avea licenţă şi că acesta, ca şi celelalte persoane reţinute, nu avea istoric infracţional.

Suspectul acuzat de crimă, cetăţean australian călătorea mult şi stătea în Noua Zeelandă scurte perioade de timp, a precizat premierul citat de Reuters.

Noua Zeelandă este una dintre cele câteva ţări care permit ca armele să nu fie înregistrate după emiterea unei licenţe. Toţi posesorii de armă au nevoie de licenţă, însă nu este obligatoriu ca armele să fie înregistrate. Pe o singură licenţă pot fi cumpărate mai multe arme.

De aceea estimările poliţiei privind numărul de arme deţinute de civili sunt destul de aproximative. O estimare din 2016 arăta că civilii posedă legal 1.2 milioane de arme de foc, adică 1 din 4 oameni deţinea o armă de foc.

Vârsta legală minimă pentru deţinerea unei arme în Noua Zeelandă este 16 ani, respectiv 18 ani pentru armele semi-automate de tip militar. Orice persoană peste aceste vârste considerată de către poliţie „potrivită” poate deţine o armă.

Cei care aplică pentru posesia unei arme trebuie să treacă printr-o verificare a trecutului infracţional şi medical, fiind luate în considerare criterii precum sănătatea mentală, adicţiile, violenţa domestică.

Armele de foc restricţionate precum armele semi-automate de tip militar şi pistoalele pot fi cumpărate în urma unei aplicaţii speciale la poliţie.

Din cei 43.509 de oameni care au aplicat pentru licenţe în Noua Zeelandă în 2017 43.321 au primit una.

Potrivit unei statistici din 2018, 246.952 de licenţă fuseseră acordate dealerilor şi persoanelor fizice.

După cel mai mare masacru din Noua Zeelandă  - care a avut loc în 1990 în oraşelul de coastă Aramoana din Sudul Insulei, soldat cu 13 morţi – Parlamentul a votat un amendament care restricţiona posesia de arme semi-automate de tip militar, iar în 2012 alte modificări au inclus clarificări privind tipul de arme restricţionate.

Potrivit cifrelor făcute publice de poliţia neozeelandeză anul trecut, între 2008 şi 2017,  859 de arme din categoria celor restricţionate au fost confiscate. În aceeaşi perioadă poliţia a confiscat 12.688 de arme de toate tipurile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite