Masacru la biserica ortodoxă care ar adăposti Chivotul Legământului: Un preot local vorbeşte de aproximativ 800 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sfânta Maria din Sion, din oraşul Axum, Etiopia FOTO Wikipedia
Biserica Sfânta Maria din Sion, din oraşul Axum, Etiopia FOTO Wikipedia

Aproximativ 800 de persoane ar fi fost ucise într-un masacru comis la biserica ortodoxă din Etiopia care ar adăposti Chivotul Legământului, relatează The Independent.

Biserica Sfânta Maria din Sion, aflată în Axum, a devenit un loc de refugiu pentru etiopienii din Tigray care nu participă la conflictul armat dintre rebelii din regiune şi trupele guvernamentale.

Asediată în noiembrie anul trecut pe fondul ciocnirilor dintre cele două tabere beligerante, biserica a devenit teatrul unui masacru soldat cu aproximativ 800 sute de morţi, spune un preot local pentru Associated Press, potrivit The Independent.

Masacrul a avut loc în ultimul weekend al lunii noiembrie, afirmă el, confirmând bănuieli emise de presa internaţională încă la acea vreme, când regiunea era complet izolată de restul lumii.

„Dacă mergem în zonele rurale, situaţia este mult mai gravă”, declară preotul.

Printre cei ucişi la Biserica Sfânta Maria din Sion s-au numărat şi credincioşi care s-au dus în fugă la lăcaşul de cult pentru a apăra Chivotul Legământului, un cufăr care, după cum spune Biblia, a servit la păstrarea celor Zece Porunci primite de Moise de la Dumnezeu.

Conflictul din Tigray a izbucnit la 4 noiembrie, după ce premierul etiopian Abiy Ahmed le-a ordonat soldaţilor din nordul ţării să reprime o revoltă, conform aprecierii sale, a Frontului de Eliberare Populară din Tigray (TPLF).

Desemnat drept grupare rebelă, TPFL este formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii.

În timp ce Abiy Ahmed acuză TPLF de trădare, liderul acestei grupări susţine în schimb că se confruntă cu o răzbunare pentru faptul că a organizat alegeri la nivel local în septembrie în pofida amânării scrutinului la nivel naţional din cauza pandemiei de COVID-19. TPLF a câştigat detaşat scrutinul din Tigray.

TPLF a dominat multă vreme scena politică etiopiană, dar situaţia s-a schimbat odată cu sosirea la putere, în 2018, a lui Abiy Ahmed, văzut pe atunci drept un reformator. Acesta a intrat în conflict cu elitele din Tigray şi le-a exclus din instituţiile guvernamentale.

În 2019, Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace, ca recunoştinţă pentru reglementarea conflictului cu Eritreea.

În prezent comunitatea internaţională reclamă accesul în Tigray pentru a investiga atrocităţile comise acolo, dar premierul etiopian se opune acestei solicitări, considerând-o drept o „tentativă de amestec extern” în treburile ţării sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite