Marocul şi UE convin să consolideze parteneriatul în domeniul migraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Miniştrii de interne din Maroc şi Spania, precum şi comisarul european pentru afaceri interne, au discutat despre lupta împotriva reţelelor de trafic de persoane.

Problemele combaterii migraţiei ilegale şi a luptei împotriva reţelelor care fac trafic de persoane au fost discutate vineri, la Rabat, de miniştrii de interne ai Marocului şi Spaniei, Abdeluafi Laftit şi Fernando Grande-Marlaska, şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. .

Întâlnirea a avut loc în cadrul dialogului politic regulat dintre Maroc şi UE, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne al regatului nord-african.

„Evidenţiind rezultatele convingătoare ale cooperării lor în domeniul migraţiei, bazată pe responsabilitatea comună, părţile au convenit să reînnoiască parteneriatul pentru combaterea în comun a reţelelor de trafic de fiinţe umane, mai ales după apariţia unor metode noi şi extrem de brutale utilizate de aceste reţele criminale”, documentul spune.

Miniştrii de interne ai celor două ţări şi comisarul european au condamnat „acţiunile acestor reţele, complicii lor şi toţi cei care îi ajută”. Ei au deplâns moartea persoanelor care au încercat să migreze ilegal, inclusiv a peste 20 de migranţi africani care au murit în timp ce încercau să treacă graniţa dintre Maroc şi oraşul autonom spaniol Melilla, pe coasta mediteraneană a Africii, pe 24 iunie.

Comunicatul subliniază că „un nou parteneriat operaţional între Maroc şi UE pentru combaterea traficului de fiinţe umane ar putea include, printre altele, sprijin în domeniul controlului la frontieră, consolidarea cooperării poliţieneşti, inclusiv investigaţii comune, atragerea atenţiei asupra pericolelor migraţiei ilegale, deoarece precum şi consolidarea cooperării cu agenţiile UE responsabile cu afacerile interne.

Regatul Maroc, care este separat de Europa de strâmtoarea îngustă Gibraltar, a fost de mulţi ani o ţară de tranzit pentru migranţii ilegali care încearcă să se mute din ţările din Africa de Nord şi tropicală în UE. Potrivit autorităţilor, activitatea reţelelor criminale implicate în transferul migranţilor ilegali de pe teritoriul regatului în ţările UE a crescut în ultimii ani. Spania rămâne principala destinaţie pentru fluxul de migranţi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite