Mărirea şi decăderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, lichidat de comandouri americane VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
al baghdadi

Abu Bakr Al-Baghdadi, Ibrahim Awad al-Badri, pe numele său real, s-a născut în 1971 în Samara (Irak) şi s-a alăturat insurgenţilor din Iark la scurt timp după invazia condusă de SUA în Irak în 2003 şi a stat patru ani într-o închisoare din Statele Unte de unde a fost eliberat.Până astăzi, moartea sa a fost anunţată de mai multe ori din 2005, dar a reapărut, bine sănătos, iar în 2010 era şeful Satului Islamic.

Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai căutat om din lume, şi-a pierdut "califatul" în martie 2019, şi s-a ascuns în deşertul sirian, în timp ce gruparea sa Stat Islamic (SI), care a fost înfrântă şi a pierdut ultimul teritoriu pe care îl controla în Siria, şi nu mai este decât un grup împrăştiat de celule clandestine.

Cel care controla cândva destinele a şapte milioane de oameni în mari părţi ale Siriei şi aproape o treime din Irak, pe o suprafaţă comparabilă cu cea a Marii Britanii, mai conducea acum doar trupe dislocate care nu se mai pot ele însele localiza.

În timp ce Statele Unite oferă 25 de milioane de dolari pentru capturarea sa, liderul jihadist de 47 de ani apare drept antiteza unuia dintre predecesorii săi, Osama bin Laden, liderul al-Qaida, urmărit fără încetare timp de ani de zile şi ucis în 2011 de forţele speciale americane din Pakistan.

Citeşte şi: VIDEO Donald Trump confirmă că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, este mort: SUA au făcut dreptate. A murit ca un laş

"Dacă întrebaţi pe oricine pe stradă în Europa sau SUA «Cine este Baghdadi?», nu veţi avea nici o reacţie, în timp ce în cazul lui Bin Laden, teroarea era prezentă", spuneau oficiali occidentali şi responsabili irakieni.

Diabetic şi rănit cel puţin o dată, irakianul, a cărui moarte a fost menţionată de mai multe ori, preia acum mai mult ca oricând trăsăturile poreclei sale, "fantoma".

Citeşte şi: VIDEO Cum s-a desfăşurat operaţiunea de lichidare a liderului Statului Islamic

După ce a supravieţuit mai multor atacuri aeriene, Al-Bagdadi nu mai avea în jurul său decât puţine persoane. Fratele său Jomaa, mai în vârstă decât el, şoferul şi garda sa de corp, pe care îl cunoaşte din copilărie, şi curierul său, i-au rămas fideli. Fiul său, Hudhayfah al-Badri, a fost ucis într-o peşteră unde se ascundea, în iulie 2018, de trei rachete ruseşti teleghidate în deşertul sirian.
 

al baghdadi


Născut într-o familie săracă din Samarra, la nord de Bagdad, a avut o singură apariţie publică cunoscută, în iulie 2014, în moscheea al-Nouri din Mosul, oraş mare din nordul Irakului recapturat în iulie 2017.

De atunci, el nu a mai vorbit decât în înregistrări audio, spre deosebire de bin Laden care transmitea regulat înregistrări video.

Cu ultima sa înregistrare în august 2018, Ibrahim Awad al-Badri, numele său real, se exprima după un an de tăcere. La opt luni după ce Irakul declarase "victoria" faţă de Statului Islamic, el cerea susţinătorilor săi să continue "jihadul".

Mai recent, în timp ce forţele anti-jihadiste din Siria dădeau lovitura finală "califatului", mai multe persoane evacuate din Baghouz au asigurat pentru AFP că au primit ordinul lui Baghdadi de a părăsi adăpostul, dar nu au oferit mai multe detalii.

Ibrahim Awad al-Badri a fost un timp imam în Bagdad. Propovăduind într-o moschee puţin frecventată în timpul dictaturii lui Saddam Hussein, el a dezvoltat ''o viziune destul de clară cu privire la unde voia să meargă şi la organizaţia pe care voia să o creeze'', explică jurnalista Sofia Amara.
 

al baghdadi

În timpul invaziei americane din 2003 din Irak, el a creat o mică grupare jihadistă fără mare rezonanţă. Un an mai târziu, în februarie 2004, acest tată a cinci copii proveniţi din două căsătorii a fost arestat şi închis la Bucca. Această închisoare uriaşă, înfiinţată de americani în sudul Irakului, unde au fost duşi demnitari demişi ai regimului lui Saddam Hussein şi ''creiere'' jihadiste, va fi supranumită "Universitatea Jihad".

Acolo, puţin câte puţin, "toată lumea şi-a dat seama că acest individ timid era un mare strateg" capabil să reunească aceste două componente, spune Sofia Amara. Zece ani mai târziu, armata irakiană îşi va da seama că se confruntă cu foştii săi comandanţi, din zilele vechiului regim, care au trecut la SI.

Eliberat în decembrie 2004 din lipsă de probe, el a jurat credinţă lui Abu Musaab al-Zarqawi, sub tutela al-Qaida, apoi a devenit omul de încredere al succesorului acestuia, Abu Omar al-Baghdadi.

A preluat conducerea organizaţiei în 2010 sub numele de Abu Bakr al-Baghdadi, referire la primul calif succesor al al profetului Mahomed.

Rebotezată "Stat islamic", organizaţia sa înlocuieşte al-Qaida. Succesele sale militare şi propaganda atentă a atras mii de adepţi din întreaga lume.

Duminică, preşedintele SUA, Donald trump a anunţat lichidarea liderului Statului Islamic. „Azi-noapte, Statele Unite ale Americii au făcut dreptate: Abu Bakr al-Baghdadi este mort”, a declarat preşedintele american, în timpul unei conferinţe de presă organizate la Casa Albă. „Al-Baghdadi a fost cel mai crud lider al terorismului şi cea mai importantă ţintă a politicii mele externe”, a adăugat Trump.

„Noaptea trecută a fost o seară minunată pentru Statele Unite şi pentru restul lumii. Un lider crud al terorismului a fost eliminat. Oameni nevinovaţi nu vor mai avea de suferit de pe urma lui. A murit ca un câine, a murit ca un laş. Lumea este acum un loc mai sigur fără el. Dumnezeu să binecuvânteze America”, a spus Trump.

Liderul SI a murit după ce a fugit într-un tunel din care nu exista ieşire, în care a detonat o vestă încărcată cu explozivi, omorând împreună cu el trei dintre copiii săi.

„Abu Bakr al-Baghdadi a murit după ce a ajuns la capătul unui tunel, a plâns, a plâns şi a urlat până la sfârşit. Locul fusese deja curăţat până în acel moment. 11 copii au fost mutaţi din casă înainte de atac, însă Abu Bakr al-Baghdadi s-a aruncat în aer când a ajuns la capătul tunelului, în timp ce era urmărit de trupele americane“, a mai declarat Trump.

„Abu Bakr al-Baghdadi a murit împreună cu cei trei copii ai lui. El şi-a condus la moarte cei trei copii. Şi-a detonat vesta, s-a sinucis, şi şi-a ucis cei trei copii. Corpul lui a fost mutilat de explozie. Testele efectuate au dovedit că el a fost cel care a murit“, a continuat Trump.

Forţele speciale americane au efectuat un ”îndrăzneţ raid nocturn” şi şi-au îndeplinit misiunea, a anunţat Trump în această intervenţie către naţiune, la Casa Albă, în Sala Diplomatică (Diplomatic Room).

Niciun militar american nu a fost ucis, însă unii dintre susţinătorii lui al-Baghdadi au fost ucişi, îndeplinind astfel cel mai important obiectiv în domeniul securităţii naţionale al adminsitraţiei sale, a adăugat el

Presa americană a dezvăluit că liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi a fost ţinta unei operaţiuni militare nocturne a Statelor Unite, în nord-vestul Siriei, în cursul căreia acesta ar fi fost ucis.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), comandouri americane au fost aduse cu elicopterul şi debarcate în noaptea de sâmbătă spre duminică în vederea unei ”operaţiuni vizând lideri de rang înalt SI”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite