Marinarul care a locuit patru ani pe o navă sechestrată de Egipt a fost lăsat să plece acasă: „Am ieşit în sfârşit din închisoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammed Aisha care a locuit patru ani  pe o navă cargo abandonată de proprietari a fost lăsat să plece acasă: Sursa: captură BBC
Mohammed Aisha care a locuit patru ani  pe o navă cargo abandonată de proprietari a fost lăsat să plece acasă: Sursa: captură BBC

Mohammed Aisha, marinarul obligat să locuiască pe o navă sechestrată din Egipt, fără curent electric şi fără apă, timp de aproape 4 ani, a fost lăsat să se întoarcă acasă, în Siria.

„Cum mă simt? De parcă am ieşit în sfârşit din închisoare. Uşurare. Bucurie. În sfârşit, voi fi din nou împreună cu familia mea. O să-i văd din nou”, a spus el, în aşteptarea decolării de pe aeroportul din Cairo, scrie Digi 24 citând BBC.

Din 2017,  Mohammed Aisha, a locuit pe nava cargo MV Aman, abandonată în Egipt ca paznic legal al navei, fără posibilitatea de a părăsi nava, autorităţile egiptene confiscându-i paşaportul. El nu a fost plătit în această perioadă şi a fost nevoit să-şi procure hrană şi apă înotând la ţărm la 2-3 zile.

Marinarul s-a trezit blocat pe MV Aman deoarece contractorul libian nu a plătit taxele portuare şi combustibilul iar propreitarul din Bahrein al navei avea dificultăţi financiare, potrivit Digi 24.

El nu s-a putut întoarce acasă la decesul mamei sale, în 2018, iar din august 2019, Mohammed a rămas singur pe nava fără combustibil.

„Nu vezi nimic. Nu auzi nimic. Parcă ai fi într-un sicriu”, a spus marinarul.

 Federaţia Internaţionale a Lucrătorilor din Transporturi, care l-a reprezentat pe marinar, a spus:„ Cazul lui Mohamed trebuie să deschidă o dezbatere serioasă pentru a preveni aceste abuzuri asupra navigatorilor. Drama şi suferinţa lui Mohammed Aisha ar fi putut fi evitate dacă proprietarii şi părţile cu responsabilităţi şi obligaţii faţă de navă şi-ar fi asumat responsabilităţile şi ar fi aranjat repatrierea mai devreme”.

Mohamed se pregătea să devină căpitan la momentul sechestrării navei şi spune că se va întoarce la navigaţie după ce îşi va revedea familia.

Mohammed a spus că s-a simţit captiv, izolat şi fără posibilitatea de a face ceva, trecând şi luni de zile până să primească vreo veste.

„M-am gândit serios să-mi pun capăt zilelor”, a dezvăluit el.

Povestea marinarului care se chinuie să supravieţuiască de patru ani pe o navă abandonată: „Stau într-o închisoare“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite