Marea penurie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Peste tot în lume întreprinderile şi consumatorii se confruntă cu lipsuri de tot, de la cafea la cărbune. Deşi în mare parte e responsabilă pandemia, au intervenit şi alţi factori care s-au resimţit în moduri diferite, relatează BBC.

China: cărbune şi hârtie

O „furtună perfectă” din China loveşte consumatorii şi comerciaţii din ţară şi peste hotare afectând stocurile de hârtie, produse alimentare, textile, jucării şi cipuri pentru iPhone, care s-ar putea resimţi asupra comenzilor de Crăciun.

Problema de la bază este criza de electricitate provocată de creşterea globală apreţului la cărbune, pe care se bazează 50% din industria energetică din China. Preţul la energie e plafonat pentru consumatori, astfel că companiile sunt nevoite să reducă consumul pentru a-şi continua activitatea.

Totodată, producţia de cărbune a fost afectată de introducerea a noi măsuri de siguranţă pentru minerit, reguli mai stricte de mediu, dar şi dezastre naturale, precum inundaţiile recente.

În ciuda cererii mari pentru produse chinezeşti, fabricile nu pot lucra mai mult pentru că trebuie să-şi limiteze consumul energetic sau chiar să oprească lucrul temporar.

SUA

„E posibil ca de Crăciun să fie lucruri pe care oamenii nu le pot obţine”, a avertizat un oficial al Casei Albe.

De la jucării la hârtie igienică, apă îmbuteliată şi haine sau mâncare pentru animale, SUA poate rămâne fără stocuri suficiente, parţial din cauza blocajelor din porturi.

40% din importuri intră în SUA doar prin două porturi din Los Angeles, respectiv Long Beach, California. În septembrie, un număr-record de vase de transport, 73, aşteptau intrarea în portul din Los Angeles.

De atunci a fost autorizată funcţionarea porturilor zi şi noapte.

Parţial, problemele de aprovizionare sunt cauzate de măsurile de combatere a pandemiei de covid-19 în ţările asiatice, pentru că multe produse occidentale sunt fabricate în aceste ţări

.

De pildă, producătorul de echipamente sportive Nike îşi confecţionează produsele în ţări din Asia de sud-est precum Vietnam.

Pe de altă parte, livrarea lor către comercianţi este îngreunată de problemele de transport din cauza supraaglomerării rutelor terestre şi feroviare.

India

Maruti Suzuki, cel mai mare producător de maşini din India, şi-a diminuat activitatea pe fondul penuriei globale de semiconductori cauzată de problemele survenite în ţări asiatice precum Japonia şi Coreea de Sud.

Dacă anterior pandemiei era o cerere crescută de cipuri la nivel global mai ales pe fondul adoptării tehnologiei 5G, criza sanitară şi munca a distanţă a accentuat criza pentru că oamenii au cumpărat mai multe laptopuri şi dispozitive de comunicare.

India se confruntă şi cu o penurie de cărbune care s-a acutizat pe fondul valului al doilea pandemic şi al majorării preţurilor.

„Întreg sectorul manufacturier - ciment, oţel,construcţii - toate odată resmit impactul lipsei de cărbune”, spune Zohra Chatterji, fostul director al companiei de stat Coal India Limited.

Gospodăriile indiene vor resimţi şi ele efectele pe fondul majorării facturilor la electricitate şi al inflaţiei ridicate care va ridica preţul alimentelor de bază.

Brazilia

 Producţia de cafea a fost afectată semnificativ de  secetă severă în combinaţie cu fenomene de îngheţ şi tulburarea ciclului natural al recoltelor.

Problemele au fost agravate de costurile ridcate de transport şi penuriei de containere.

Cum Brazilia este cel mai mare exportator de cafea, scumpirile se vor resimţi în cafenelele din întreaga lume.

Brazilia depinde în mare parte de hidrocentrale pentru electricitate, astfel că lipsa apei a afectat şi rezervele energetice ale ţării. Populaţia a fost solicitată să limiteze consumul şi de asemenea guvernul a impus o reducere de 20% a consumului în clădirile publice.

Nigeria

În ciuda faptului că are cele mai mari rezerve naturale din Africa, se confruntă cu o penurie de gaz folosit în principal pentru gătit.

Preţul gazului a crescut cu aproape 60% între aprilie şi iulie cu mult peste ce îşi pot permite nigerienii obişnuiţi care au început să folosească cărbuni sau lemne.

Unul din motive este o penurie globală de gaz lichefiat pe care Nigeria îl importă. Situaţia s-a agravat pe fondul deprecierii monedei naţionale şi a reintroducerii taxelor pentru gaz lichefiat.

Liban

Situaţia Libanului este îngrijorătoare din cauza penuriei de apă, medicamente şi combustibil pe fondul unei crize economice ce durează de un an şi jumătate, care a aruncat în sărăcie trei sferturi din populaţie, a lovit moneda naţională şi a iscat proteste de stradă masive faţă de guvern şi sistemul politic.

Lipsa combustibilului a cauzat pene de curent care au afectat mediul de afaceri şi gospodăriile, făcându-le devenit dependente de generatoare pe diesel costisitoare.

ONU şi-a exprimat în august „îngrijorarea profundă privind impactul crizei de combustibil asupra accesului la îngrijire medicală şi apă pentru milioane de libanezi”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite