Manifestaţie de 60.000 oameni în Chile, la 40 de ani de la lovitura de stat a lui Pinochet. „Vrem adevăr şi dreptate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatar arzând steagul SUA; care a susţinut lovitura de stat a lui Augusto Pinochet în 1973 FOTO Reuters
Protestatar arzând steagul SUA; care a susţinut lovitura de stat a lui Augusto Pinochet în 1973 FOTO Reuters

Aproximativ 60.000 de oameni au luat cu asalt străzile capitalei chiliene, purtând fotografiile rudelor răpite sau ucise de dictatura militară a lui Augusto Pinochet, alături de pancarte pe care se putea citi „40 de ani mai târziu şi nimeni nu a fost uitat“.

După marşul de două ore, un grup de demonstranţi cu feţele acoperite au făcut baricade şi s-au îmbrâncit cu poliţia, aruncând cu pietre în forţele de ordine. Ca răspuns, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Marşul s-a încheiat la cimitirul dedicat memoriei victimelor regimului Pinochet, din perioada Războiului Rece.

 „Patruzeci de ani mai târziu, şi încă cerem adevăr şi dreptate. Nu ne vom odihni până când nu vom afla ce s-a întâmplat cu cei dragi nouă, care au fost arestaţi şi ulterior, au fost declaraţi dispăruţi, şi nu s-au mai întors niciodată“, a declarat Lorena Pizarro, unul dintre liderii grupurilor de activism pentru rudele victimelor regimului Pinochet.

Pe 11 septembrie 1973, forţe aeriene aliate lui Augusto Pinochet, şeful Armatei, au bombardat palatul prezidenţial pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele socialist, ales democratic, Salvador Allende.

În plin Război Rece, Statele Unite au susţinut lovitura de stat dată de Pinochet, pentru a stopa ceea ce administraţia americană numea extinderea ameninţării roşii, prin regimurile de stânga, foarte populare în America Latină la acea vreme. Allende a preferat să se sinucidă decât să fie capturat.

Dictatura militară a lui Pinochet a rezistat până în 1990, lăsând în urmă peste 3200 de morţi şi 38.000 de oameni torturaţi. Generalul Pinochet a murit în 2006, fără a fi fost vreodată judecat pentru faptele comise sub regimul autoritar condus de el timp de 16 ani.

Chile încă se luptă cu mari diferenţe economice, moştenire a regimului Pinochet, deşi guvernele din ultimii 20 de ani au reuşit să reducă rata sărăciei de la 40 la sută la 14 procente. Mai mult, oamenii cer dezvăluirea adevărului despre lovitura de stat din 1973 şi în special, demascarea vinovaţilor care au răpit şi ucis mii de oameni, consideraţi simpatizanţi sau apropiaţi ai preşedintelui Allende.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite