Mali: arsenalul îngrijorător al jihadiştilor. Imagini din satelit confirmă că extremiştii deţin tancuri ruseşti şi rachete sol-aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Islamiştii din Mali sunt mai bine înarmaţi decât se credea
Islamiştii din Mali sunt mai bine înarmaţi decât se credea

Temerile Occidentului au fost confirmate de o serie de imagini din satelit, care confirmă că grupurile teroriste sunt puternic înarmate şi au blindate de provenienţă rusească.

Islamiştii au intrat în posesia armamentului după ce au capturat mai multe oraşe din Mali în 2012, printre care Gao, Timbuktu şi Kidal. O ată parte a fost obţinută de jihadişti după ce armata lui Gaddafi a abandonat masiv arsenal după căderea regimului libian, transmite în exclusivitate publicaţia „Le Parisien”, care a obţinut şi imaginile din satelit de la „serviciile de informaţii din Vest”. 

Armamentul este în perfectă stare de funcţionare, scriu jurnaliştii francezi, şi are capabilitatea de a produce daune semnificative. Jihadiştii deţin, printre altele, tancuri de tip BRDM-2, de provenienţă rusească, şi de tip PT-76. 

De asemenea, islamiştii ar fi primit armament chiar de la puterile occidentale în timpul luptei împotriva forţelor lui Gaddafi, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Forţele franceze mobilizate în Mali sunt însă mai bine echipate. „Nu vor avea loc lupte corp la corp”, este de părere specialistul militar Pierre Servent. „Avantajul acestor grupări este că au o foarte bună mobilitate. Atacă rapid un obiectiv şi pleacă imediat. Ne putem aştepta la ambuscade, atacuri de gherilă şi atentate sinucigaşe. Toate aceste într-o arie egală cu suprafeţele cumulate ale Franţei şi Belgiei”, continuă acesta. 

Jihadiştii deţin, de asemenea, lansatoare de rachete şi proiectile sol-aer, mitraliere fixate pe vehicule, puşti, mortiere, lansatoare portabile de rachete şi o cantitate industrială de explozibil de mai multe tipuri. 

Însă cel mai mare risc în ochii vesticilor este mărimea unor rachete sol-aer. Acestea sunt cele mai puternice arme ale jihadiştilor, din moment ce un singur focos poate distruge un avion militar, un elicopter, un avion de călători. 

„Islamiştii sunt experţi în comunicaţii”, avertizează un ofiţer cu rang înalt în armata franceză. „Vedem acum poze cu ei în sandale, cu un aer detaşat, aparent nepregătiţi. Dar luaţi aminte. Noi avem garda ridicată”, continuă acesta. 

În acest moment, 2.150 de soldaţi francezi sunt mobilizaţi acum în Mali, iar ţinta este de 2.500 până la finalul acestei săptămâni.Aceştia sunt echipaţi cu peste 100 de vehicule, inclusiv tancuri, maşini blindate de luptă de tip P4 Psata, folosite de trupele speciale.

Acestea sunt bine pregătite pentru condiţiile din Africa şi pot pătrunde pe orice fel de teren datorită greutăţii reduse în comparaţie cu alte modele. Cea mai mare parte a acestor trupe au fost aduse din Coasta de Fildeş, urmând să fie mobilizate şi comandourile din Ciad şi altele din Franţa.

Astfel, aproape toţi soldaţii care participă la ofensiva din Mali au experienţă în operaţiuni militare desfăşurate pe continentul african. Mulţi dintre ei au luptat şi în Afganistan,Liban şi Coasta de Fildeş.

Sprijin internaţional pentru armata franceză

Camera Deputaţilor din Italia a aprobat marţi trimiterea a două avioane militare de transport de tip C-130 şi a unui avion pentru realimentarea cu combustibil în zbor.

În plus, Italia participă cu zeci de instructori la misiunea Uniunii Europene de pregătire a membrilor armatei din Mali. Ungaria va trimite, de asemenea, 10 ofiţeri pentru a intrui forţele locale. 

Şi Statele Unite au început transportarea, pe calea aerului, a soldaţilor francezi şi a echipamentelor, către Mali, pentru a susţine operaţiunile împotriva militanţilor islamişti din nordul ţării.

România ia în calcul implicarea în acest conflict, prin mobilizarea unui număr de ofiţeri şi subofiţeri care să intruiască forţele locale. Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României, a anunţat că va recomanda acest lucru. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite